Насіннєва продуктивність рослин перцю солодкого (Capsicum annuum L.) залежно від віку розсади

Автор(и)

  • L. V. Pylypenko Інститут овочівництва і баштанництва НААН України
  • O. M. Shabetia Інститут овочівництва і баштанництва НААН України

DOI:

https://doi.org/10.47414/np.27.2019.211076

Ключові слова:

фізіологічна стиглість, генотипи, термін вирощування, продуктивність

Анотація

Мета. Визначити залежність насіннєвої продуктивності перцю солодкого (Capsicum annuum L.) та її складових від віку розсади в умовах лівобережного Лісостепу України.

Методи. Польовий, лабораторний, статистичний.

Результати. За всіма генотипами, що були використані в дослідженнях, найвища продуктивність рослин формується при  використанні розсади віком 65 діб. Для ранньостиглих зразків високу урожайність плодів можливо одержати за меншого терміну вирощування розсади. Маса фізіологічно стиглих плодів на одній рослині коливалась в межах 0,24–0,56 кг, а насіннєва продуктивність – 3,3–8,7 г/рослину. Кількість плодів на рослині та середня маса плоду більше залежали від сортотипу, ніж від віку розсади. За несприятливих кліматичних умов зазначено істотне зниження рівня формування плодів, зменшення середньої маси плоду та збільшення кількості плодів на рослині. При цьому насіннєва продуктивність зростає, а вихід насіння з одного плоду знижується. Найбільша насіннєва продуктивність перцю солодкого зазначена для сортів ‘Валюша’ і ‘Любаша’ за використання розсади віком 60 діб (7,9–8,4 г/рослину).

Висновки. Вирощування перцю солодкого при використанні розсади віком 65 днів зумовлює формування максимальної продуктивності плодів фізіологічної стиглості (0,34–0,53 кг/рослину в залежності від сорту) та насіннєвої продуктивності (4,8–8,4 г/рослину в залежності від сорту). Найвища продуктивність плодів і насіння характерна для сортів ‘Валюша’ і ‘Любаша’. Зі зменшенням віку розсади скорочувалась тривалість вегетаційного періоду (на 4–10 днів).

Посилання

Kelley, W., & Boyhan, G. (2009). Commercial Pepper Production Handbook. The University of Georgia: Cooperative Extension. 55 р.

Tomato and Pepper Production in the Tropics. (1989). Taiwan: Asian Vegetable Research and Development Center. 585 р.

Kravchenko, V. A., & Prylipka, O. V. (2002). Selekciya i nasinnycztvo ovochevyx kultur u zakrytomu grunti [Indoor selection and seed production of vegetables]. Kyiv: Agrarna nauka. [in Ukrainian]

Gykalo, G. S. (1982). Perecz [Pepper]. Moscow: Kolos. [in Russian]

Kuraksa, N. P. (2009). The manifestation of heterosis in a number of ways in hybrids F1 sweet pepper. Vegetables and melons, 55, 121–133. [in Russian]

Lyxaczkyj, V. I., & Voloshenko, O. P. (2007). Influence of growing methods and seedling age on the yield of sweet pepper. Naukovi dopovidi NAU [NAU Scientific Reports], 1(6), 9. [in Ukrainian]

Nakloka, O. P., & Ternavskyj, A. G. (2014). Yield of sweet pepper, depending on the quality of seedlings of different ages. Scientific Bulletin of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine, 195(1), 182–187. [in Ukrainian]

Aliyu L. (2000). The effects of organic and mineral fertilizer on growth, yield and composition of pepper. Biological Agriculture and Horticulture, 18, 29–36. [in English]

Kim, H., Pae, D., Choi, D., & Jang, K. (1999). Growth, yield and quality of tunnelcultured red pepper (Capsicum annuum L.) as affected by plant spatial arrangement. Hort. Sci., 40, 657–661. [in English]

Jeffrey H. McCormack. (2005). Pepper seed production. An organic seed production manual for seed growers in the Mid–Atlantic and South. 18 рр. [in English]

Bondarenko, G. L., & Yakovenko, K. I. (Eds.). (2001). Metodyka doslidnoyi spravy v ovochivnycztvi ta bashtannycztvi [Methodology of experimental business in vegetable growing and melons]. Kharkiv: Osnova. [in Ukrainian]

Yakovenko, K. I. (Ed.). (2001). Suchasni metody selekciyi ovochevyx i bashtannyx kultur [Modern methods of selection of vegetable and melons]. Kharkiv: Kharkivska drukarnya. [in Ukrainian]

Dospechov, B. A. (1985). Metodyka polevogo opyta [Field Experience Methodology]. Moscow: Agropromyzdat. [in Russian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-26

Номер

Розділ

СЕЛЕКЦІЯ ТА НАСІННИЦТВО