Довгострокове збереження насіння сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) як основа створення швидкорослих енергетичних культур на маргінальних землях України

Автор(и)

  • O. S. Mazhula Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine
  • Ya. D. Fuchylo Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine
  • T. P. Shyianova Інститут рослинництва імені В. Я. Юр’єва НААН України, Ukraine
  • M. Yu. Skorokhodov Інститут рослинництва імені В. Я. Юр’єва НААН України, Ukraine
  • V. K. Riabchun Інститут рослинництва імені В. Я. Юр’єва НААН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.47414/np.26.2018.211208

Ключові слова:

сосна звичайна, довгострокове збереження насіння, енергія проростання, схожість, температура зберігання, вологість, пришвидшене старіння насіння

Анотація

Мета. Встановити можливості та умови довгострокового зберігання насіння сосни звичайної різної початкової якості без втрати його посівних характеристик.

Методи. Польовий, лабораторний, статистичний.

Результати. Через 1, 2 та 3 роки після закладки насіння на зберігання у герметичних фольгованих пакетах у камери з постійною температурою +4°С та -20 °С, було встановлено, що після першого року зберігання значно більше падають якісні показники насіння за зберігання у камерах при -20 °С, ніж при +4 °С. За трирічного зберігання при температурі +4 °С та -20 °С суттєвої різниці у якості свіжого насіння не спостерігалось. Зістарене насіння мало вищі показники енергії проростання і схожості за зберігання при -20 °С. Найбільш якісне насіння після трьох років збереження при температурі -20 °С мало енергію проростання 72 %, схожість – 81,5 %, а найменш якісне відповідно: 44,5 та 53,0 %. Аналіз якості зразків насіння сосни, проведений через 10 років показав, що енергія проростання у різних зразків при зберіганні при +4°С варіювала від 52,0 до 80,2 %; схожість – від 73,0 до 93,7 %. При температурі -20 °С енергія проростання у зразків різного походження була від 70,5 до 96,2 %, а схожість – 76–97,5 %. Енергія проростання в усіх зразках значно краще збереглась при температурі -20 °С. За 10-річний період при -20 °С вона зменшилась від 0 до 16,0 %, а при температурі +4 °С – на 13,8–34,3 %. Схожість у чотирьох з шести зразків також була вищою при зберіганні при -20 °С. За 10-річний період при -20 °С схожість зменшилась від 0 до 19,0 %, а при температурі +4 °С – на 2,8–22,0 %.

Висновки. Ефективним способом довгострокового збереження насіння сосни звичайної є його поміщення у герметичних фольгованих пакетах до камер з постійною температурою +4 °С та -20 °С. Найкраще збереглись посівні якості насіння при -20 °С. Чим високоякісніше насіння закладалось на зберігання, тим краще воно збереглось протягом 10-річного періоду. Найвищу якість після тривалого зберігання мало насіння сосни з клонових насінних плантаціях І та ІІ порядку ДП «Гутянське ЛГ», це свідчить, що на його показники впливають не тільки кліматичні та екологічні умови, але і генотип.

Посилання

Nasinnia derev i kushchiv. Metody vyznachennia posivnykh yakostei (skhozhosti, zhyttiezdatnosti, dobroiakisnosti): DSTU 8558:2015 [Seeds of trees and shrubs. Methods of determining sowing qualities (germination, viability, quality)]. (2015). Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy. [in Ukrainian]

Kuznetsova, G. V. (2003). Seed Formation and Quality in Siberian Pine Clones of Different Origin at a Grafting Plantation in Krasnoyarsk Forest-Steppe. Lesovedenie [Russian Journal of Forest Science], 6, 42–48. [in Russian]

Mazhula, O. S., Popov, O. F., Timko, Yu. A., & Linnyk, Yu. O. (2008). On the issue of seed storage in Pinus sylvestris L. Lesovodstvo i agrolesomelioraciâ [Forestry and Forest Melioration], 114, 268–273. [in Ukrainian]

Mazhula, O. S., Popov, O. F., & Linnyk, Yu. O. (2009). Sowing quality of pine seed under different storage conditions. Naukovij vìsnik NUBIP Ukraïni. Serìâ: Lìsìvnictvo ta dekorativne sadìvnictvo [Scientific Herald of NULES of Ukraine. Series: Forestry and Decorative Gardening], 135, 164–171. [in Ukrainian]

Mazhula, O. S., & Linnyk, Yu. O. (2010). Storage of seeds of Scots pine. Nauk. vìsn. NLTU Ukr. [Scientific Bulletin of UNFU], 20(4), 29–36. [in Ukrainian]

Riabchun, V. K., Bohuslavskyi, R. L., & Tryhub, O. S. (2005). Natsionalnyi tsentr henetychnykh resursiv roslyn Ukrainy [National Centre for Plant Genetic Resources of Ukraine]. Kharkiv: N.p. [in Ukrainian]

Riabchun, V. K., & Bohuslavskyi, R. L. (2002). Problems and prospects of preservation of the gene pool of plants in Ukraine. Kharkiv: N.p. [in Ukrainian]

Likhachev, B. S. (1980). Some methodological issues of studying the biology of aging seeds. Sel'skokhozyaistvennaya biologiya [Agricultural Вiology], XV(6), 842–844. [in Russian]

Aniśko, E., Witowska, O., & Załęski, A. (2006). Wpływ warunków suszenia nasion brzozy brodawkowatej, olszy czarnej, sosny zwyczajnej iświerka pospolitego na ich żywotność. Leśne Prace Badawcze, 2, 91–113.

Bonner, F. T. (1990). Storage of seeds: potential and limitations for germplasm conservation. Forest Ecology and Management, 35(1–2), 35–43. doi: 10.1016/0378-1127(90)90230-9

Simpson, J. D., Wang, B. S. P., & Daigle, B. I. (2004). Long-term seed storage of various Canadian hardwoods and conifers. http://www.ingentaconnect.com/content/ista/sst;jsessionid=s8lbdw3nn7d7.victoria">Seed Science and Technology, 32(2), 561–572. doi: 10.15258/sst.2004.32.2.25

Stanwood, P. C., & Bass, L. N. (1978). Ultracold preservation of seed germplasm. In P. H. Li & A. Sakai (Eds.), Plant Cold Hardiness and Freezing Stress (pp. 361–371). New York: Academic Press.

Tomášková, I., Vítámvás, J., & Korecký, J. (2014). Testing of germination of spruce, pine and larch seed after 10 years from collection – Short communication. Journal of Forest Science, 50(12), 540–543. doi: 10.17221/74/2013-JFS

##submission.downloads##

Як цитувати

Mazhula, O. S., Fuchylo, Y. D., Shyianova, T. P., Skorokhodov, M. Y., & Riabchun, V. K. (2018). Довгострокове збереження насіння сосни звичайної (Pinus sylvestris L.) як основа створення швидкорослих енергетичних культур на маргінальних землях України. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, (26), 84–90. https://doi.org/10.47414/np.26.2018.211208

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО