Біоенергетична та економічна ефективність удосконалених елементів та нормативних технологій вирощування малопоширених культур
DOI:
https://doi.org/10.47414/np.26.2018.211211Ключові слова:
аграрний ринок, економічна ефективність, овочеві культури, агрологістика, моніторингАнотація
Мета. Виокремити основні проблеми розвитку виробництва малопоширених овочевих культур, проаналізувати вплив технології вирощування малопоширених овочевих культур на економічну ефективність їх виробництва.
Методи. Загальнонаукові методи: абстрактно-логічний - для систематизації наявного теоретичного матеріалу; індукції й дедукції – для виведення загальних принципів з аналізу фактів; синтезу – для об’єднання елементів досліджуваної системи та її аналізу в цілому; порівняння – для оцінки одержаних показників. Використано статистичні дані, а також методичні підходи щодо оцінки продовольчого самозабезпечення.
Результати. Проаналізовано плив основних технологічних факторів на ефективність виробництва малопоширених овочевих культур. Визначено основні проблеми, що впливають на ефективність виробництва малопоширених овочевих культур, серед них: відсутність необхідних потужностей для доробки і зберігання малопоширених видів овочів, незадовільний технологічний рівень вирощування, малі обсяги товарної продукції малопоширених видів рослин, відсутність професійного брендингу, відсутність ефективної інфраструктури, низький розвиток агрологістики, невідповідність вітчизняної овочевої продукції європейським стандартам, відсутність мережі заготівельно-збутових кооперативів.
Висновки. На основі проведеного моніторингу ринку малопоширених овочевих рослин, експериментальних досліджень теоретично обґрунтовано, розроблено і узагальнено шляхи підвищення врожайності, біохімічного складу та якості продукції, що позитивно впливає на економічну ефективність вирощування малопоширених овочевих культур. Результати досліджень дають можливість оцінити економічну ефективність вирощування малопоширених овочевих культур за удосконалення елементів технології вирощування.
Посилання
Korniienko, S. I., Rud, V. P., Kiiakh, O. O, & Terokhina, L. A. (2012). The conceptual bases of developing of vegetable growing and support of food safety. Ovochivnytstvo i bashtannytstvo [Vegetable and Melon Growing], 58, 7–17. [in Ukrainian]
Khareba, O. V. (2016). Aspects of the scientific provision of organic production of rare vegetable plants in Ukraine. In Stan ta perspektyvy rozvytku vyrobnytstva orhanichnoi produktsii: tezy dopovidei Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii [Status and prospects of the organic production development: abstracts of the International Scientific and Practical Conference (pp. 117–123). July 25–26, 2016, Kharkiv, Ukraine. [in Ukrainian]
Korniienko, S. I., Khareba, V. V., & Khareba O. V. (2016). Osoblyvosti tekhnolohii vyroshchuvannia priano-smakovykh i priano-aromatychnykh ovochevykh Roslyn [Features of the technology of potherbs growing]. Vinnytsia: TOV Nilan-LTD, 2016. [in Ukrainian]
Khareba, O. V., & Pozniak, O. V. (2015). Arucol and crossweed: prospects for research and development in Ukraine. Ovochivnytstvo i bashtannytstvo: mizhvidomchyi tematychnyi naukovyi zbirnyk [Vegetable and Melon Growing: Intersection Thematic Scientific Papers], 61, 311–319. [in Ukrainian]
Bondarenko, H. L., & Yakovenko, K. I. (Eds.). (2001). Metodyka doslidnoi spravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi [Methods of experimental work in vegetable and melon growing]. Kharkiv: Osnova. [in Ukrainian]
Bolotskykh, A. S., & Dovhal, M. M. (1999). Metodyka bioenerhetychnoi otsinky tekhnolohii v ovochivnytstvi [Methods of bioenergy evaluation of technologies in vegetable growing]. Kharkiv: Kharkiv SAU. [in Ukrainian]
Paris, H. S. (2000). History of the cultivar – groups of Cucurbita pepo. Hortic. Revs., 25, 71–170. doi: 10.1002/9780470650783.ch2
Sabluk, P. T. (2000). Formuvannia ta funktsionuvannia rynku ahropromyslovoi produktsii [Formation and functioning of the market of agro-industrial products]. Kyiv: IAE. [in Ukrainian]
Lupenko, Yu. O. (2018). Scientific and methodological support for the development of the economy of agriculture in Ukraine. Ekonomika APK [The Economy of Agro-Industrial Complex] 10, 6–13. doi: 1032317/2221-1055.201810006. [in Ukrainian]
Gritsenko, M. P., Korinets, R. Ya., & Seitosmanov, A. S. (2012). Sel'skokhozyaystvnnye obsluzhivayushchie kooperativy: stanovlenie i razvitie (na primere AR Krym) [Agricultural service cooperatives: formation and development (case study of the Autonomous Republic of Crimea)]. Sіmferopol: Izdatel'skiy dom Tezis. [in Russian]
Korinets, R .Ya., Malik, M. Y., & Rybak, Ya.Ya. (2015). Informatsiine zabezpechennia silskohospodarskykh obsluhovuiuchykh kooperatyviv: posibnyk dlia tykh, khto khoche rozvyvaty silskohospodarski obsluhovuiuchi kooperatyvy [Information provision of agricultural service cooperatives: a guide for those who want to develop agricultural service cooperatives]. R. Ya. Korinets (Ed.), Kyiv: Edelveis. [in Ukrainian]