Біометричні показники рослин сорго зернового залежно від строків сівби

Автор(и)

  • A. Yu. Blyzniuk Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.47414/np.25.2017.216873

Ключові слова:

строки сівби, сорго зернове, вегетаційний період, висота рослин

Анотація

Мета. Виявити особливості проходження фенологічних фаз росту й розвитку та формування біометричних показників гібридів сорго зернового за різних строків сівби в умовах Центрального Лісостепу України.

Методи. Об’єктом дослідження були різні генотипи сорго зернового (Sorghum bicolor (L.) Moench.): гібриди ‘Прайм’, ‘Лан 59’ та сорт ‘Дніпровський 39’. Сіяли сорго у три строки: перший – температура ґрунту на глибині загортання насіння +10–12 °С; другий – +13–15 °С; третій – +16–18 °С. Норма висіву насіння – 8 кг/га, міжряддя – 45 см. Фенологічні спостереження за ростом і розвитком рослин сорго проводили за Методикою державного сортовипробування сільськогосподарських культур (2001).

Результати. Строки сівби значною мірою впливали на проходження рослинами фенологічних фаз в онтогенезі. На початку вегетації тривалість міжфазного періоду сівба – сходи зумовлювалась температурним режимом і кількістю ґрунтової вологи на глибині загортання насіння і скорочувалась за другого та третього строку сівби. Збільшення цього періоду в гібридів ‘Лан 59’ і ‘Прайм’ та сорту ‘Дніпровський 39’ спостережено за сівби у перший строк. Тривалість вегетаційного періоду сходи – воскова стиглість у гібридів ‘Лан 59’ і ‘Прайм’ за першого строку сівби становила 120–122 доби, за другого – 111–129, за третього – 116–121 добу; у сорту ‘Дніпровський 39’ – 126, 104 і 120 діб відповідно. Спостереження за ростом сорго зернового у період сходи – третій листок свідчили про повільне формування надземної маси, особливо за першого та третього строків сівби. Висота рослин за цих строків сівби у гібрида ‘Лан 59’ була меншою на 0,5–3,2 см, у сорту ‘Дніпровський 39’ – на 1,1–2,3 см, у гібрида ‘Прайм’ – на 2,2–3,2 см порівняно з рослинами за другого строку сівби. Більш інтенсивний ріст у рослин спостерігається в період кущіння –вихід у трубку, а максимальний – в період вихід у трубку – викидання волоті. Це пов’язано з характерною біологічною особливістю соргових культур – повільний ріст у перший період розвитку (до виходу в трубку – стеблування).

Висновки. Біометричні показники рослин сорго цукрового залежали як від строків сівби, так і сортових особливостей. Вегетаційний період сорго зернового зменшувався залежно від строку сівби та запасів ґрунтової вологи. Підвищення температури повітря (третій строк сівби) впливало на подальший розвиток рослин періоду сходи – кущіння. У наступні фази росту й розвитку рослин різниця між факторами строків сівби та сортових особливостей коливалася в межах однієї–трьох діб. Найбільш інтенсивно рослини розвивалися та формували надземну масу у разі сівби за температури ґрунту на глибині загортання насіння +13–15 °С, висота їх у період воскової стиглості становила у гібридів ‘Лан 59’ та ‘Прайм’ 124,7 і 115,0 см відповідно, у сорту ‘Дніпровський 39’ – 105,3 см. Сумарне визначення тривалості вегетації культури досліджуваних гібридів та сорту свідчить про те, що в умовах зони нестійкого зволоження Лісостепу рослини сорго реагують на умови росту й розвитку, до того ж строки сівби є основним агротехнічним чинником реалізації біологічного потенціалу культури.

Посилання

Shorin, P. M. (1976). Sakharnoe sorgo [Sugar sorghum]. Moscow: Kolos. [in Russian]

Makarov, L. Kh. (2006). Sorhovi kultury [Sorghum crops]. Kherson: Ailant. [in Ukrainian]

Shcherbakov, V. Ya. (1983). Zernovoe sorgo [Grain sorghum]. Kyiv; Odesa: Vyshcha shkola. [in Russian]

Isakov, Ya. I. (1992). Sorgo [Sorghum]. Moscow: Rossel'khozizdat. [in Russian]

Gurskiy, H. A. (2000). Efficiency of sorghum cultivation in JSC “Sorghum”. In Zernovye i kormovye kul'tury (selektsiya, semenovodstvo, tekhnologiya vozdelyvaniya) [Grain and fodder crops: breeding, seed production, cultivation technology] (pp. 6–8). Zernograd: N.p. [in Russian]

Shepel', N. A. (1994). Sorgo [Sorghum]. Volgograd: Komitet po pechati. [in Russian]

Malinovskiy, B. N. (1986). Sorgo – tsennaya kormovaya kul'tura [Sorghum as a valuable forage crop]. Moscow: Nauka. [in Russian]

Alabushev, A. B., & Anipenko, L. N. (2005). The state and prospects of the production of grain sorghum. Kukuruza i sorgo [Corn and Sorghum], 6, 7–8. [in Russian]

Rudnyk-Ivashchenko, O. I., & Storozhyk, L. I. (2011). Status and prospects of sorghum crops in Ukraine. Visnyk centru naukovogo zabezpechennja APV Harkivs'koi' oblasti [Bulletin of the Center for Science Provision of Agribusiness in the Kharkiv region], 10, 198–206. [in Ukrainian]

Kolomiets, N. Ya. (2003). Intensity of initial sorghum growth is an important breeding feature. Selektsiya i semenovodstvo [Plant Breeding and Seed Production], 2, 25–27. [in Russian]

Lapa, O. M., Svyrydov, A. M., Shcherbakov, V. Ya., & Farafonov, V. A. (2008). Vyroshchuvannia zernovoho sorho v umovakh Ukrainy [Cultivation of grain sorghum in Ukraine]. V. Ya. Shcherbakov (Ed.). Kyiv: Hlobus-Prynt. [in Ukrainian]

Dospekhov, B. A. (1985). Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoy obrabotki rezul'tatov issledovaniy) [Methods of field experiment (with the basics of statistical processing of research results)]. (5nd ed., rev.). Moscow: Agropromizdat. [in Russian]

Volkodav, V. V. (Ed.). (2001). Metodyka derzhavnoho sortovyprobuvannia silskohospodarskykh kultur. Vyp. 2. Zernovi, krupiani ta zernobobovi kultury [The method of state variety testing of agricultural crops. Vol. 2. Grain, cereals and leguminous crops]. Kyiv: Alefa. [in Ukrainian]

Ermantraut, E. R., Prysiazhniuk, O. I., & Shevchenko, I. L. (2007). Statystychnyi analiz ahronomichnykh doslidnykh danykh v paketi STATISTICA 6.0 [Statistical analysis of agronomic research data using Statistica 6.0]. Kyiv: PolihrafKonsaltynh. [in Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-28

Як цитувати

Blyzniuk, A. Y. (2017). Біометричні показники рослин сорго зернового залежно від строків сівби. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, (25), 93–100. https://doi.org/10.47414/np.25.2017.216873

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО