Вплив позакореневого підживлення мікродобривами на стан рослин буряків цукрових

Автор(и)

  • V. M. Sinchenko Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine
  • A. V. Shamsutdinova Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.47414/np.24.2016.216885

Ключові слова:

буряки цукрові, мікродобрива, позакореневе підживлення, маса коренеплоду, маса листків, фази розвитку, змикання рослин у рядках, змикання рослин у міжряддях

Анотація

Мета. Визначити вплив мікродобрив і строків їх застосування на динаміку наростання сирої біомаси листків і коренеплодів буряків цукрових.

Методи. Польовий, лабораторний та статистичний.

Результати. Висвітлено результати польових досліджень щодо динаміки наростання сирої біомаси буряків цукрових залежно від позакореневого підживлення мікродобривами та строків їх внесення. Динаміка наростання сирої біомаси буряків цукрових протягом усієї вегетації проходила інтенсивніше за використання позакореневого підживлення мікродобривами Моно Бор + Полісульфід натрію у фазу змикання листків у рядках та повторно у фазу змикання листків у міжряддях. На ріст і розвиток рослин протягом вегетації впливали види мікродобрив та строки їх внесення. Встановлено, що основна кількість поживних речовин, яка витрачається рослиною на формування врожаю, надходить у рослини в перший період їхнього росту й розвитку. Так, у цілому, якщо застосовувати мікродобрива декілька раз за вегетацію, то фаза змикання листків у міжряддях прийнятна для додаткового внесення мікродобрив, тоді як для основного застосування вона є не зовсім ефективною. Встановлена частка впливу факторів на масу коренеплоду в період інтенсивного росту буряків цукрових.

Висновки. Застосовані у досліді варіанти позакореневого підживлення буряків цукрових мікродобривами у різні фази їх розвитку сприяли формуванню вищого рівня продуктивності гібридів ‘Анічка’ та ‘Злука’. Встановлено, що позакореневе підживлення мікродобривами сприяє підвищенню маси листків та коренеплоду рослин буряків цукрових.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-24

Як цитувати

Sinchenko, V. M., & Shamsutdinova, A. V. (2016). Вплив позакореневого підживлення мікродобривами на стан рослин буряків цукрових. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, (24), 28–34. https://doi.org/10.47414/np.24.2016.216885

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО