Вплив способів удобрення на формування структури та врожайності сої (Glycine max (L.) Merr.) в умовах Лісостепу Західного

Автор(и)

  • O. S. Chynchyk Подільський державний аграрно-технічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.47414/np.24.2016.216886

Ключові слова:

сорт, добриво, продуктивність, позакореневе підживлення

Анотація

Мета. Дослідити вплив комплексних водорозчинних добрив Вуксал Екстра СоМо, Вуксал Мікроплант та Аватар-1 на формування структури та врожайності різних сортів сої в умовах Лісостепу Західного.

Методи. В дослідженнях використано вимірювально-ваговий метод для визначення біометричних показників рослин та врожайності зерна сої.

Результати. Кращі показники структури врожаю в усіх досліджуваних сортів відзначено на варіанті з внесенням N30P60K60, обробкою насіння Ризогуміном та використанням Вуксалів. У сортів ‘Омега вінницька’ та ‘Феміда’ були найвище прикріплені нижні боби. Сорт ‘Омега вінницька’ продукував максимальну кількість бобів та насінин на одній рослині. Найвища маса 1000 насінин була у сорту ‘Ксеня’, а максимальну масу насіння з однієї рослини знову ж таки формував сорт ‘Омега вінницька’. В умовах Лісостепу Західного на чорноземі вилугуваному глибокому малогумусному важкосуглинковому максимальну врожайність сорти сої формують за обробки насіння Ризогуміном та мікродобривом Вуксал Екстра СоМо, внесенні мінеральних добрив у нормі N30P60K60 та позакореневому підживленні посівів комплексним водорозчинним добривом Вуксал Мікроплант. Усі сорти, що вивчалися у досліді, за продуктивністю перевищували контрольний сорт ‘Ксеня’, а найпродуктивнішою була ‘Омега вінницька’.

Висновки. Кращі показники структури та максимальну врожайність зерна сої (3,62 т/га) формував сорт ‘Омега вінницька’ на варіанті з обробкою насіння Ризогуміном та мікродобривом Вуксал Екстра СоМо, внесенні мінеральних добрив у нормі N30P60K60 та позакореневому підживленні посівів комплексним водорозчинним добривом Вуксал Мікроплант.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-24

Як цитувати

Chynchyk, O. S. (2016). Вплив способів удобрення на формування структури та врожайності сої (Glycine max (L.) Merr.) в умовах Лісостепу Західного. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, (24), 35–41. https://doi.org/10.47414/np.24.2016.216886

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО