Особливості формування врожаю та якості насіння буряків цукрових в умовах краплинного зрошення

Автор(и)

  • V. A. Doronin Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine
  • N. H. Hizbullin Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine
  • I. A. Morhun Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.47414/np.24.2016.216888

Ключові слова:

суперабсорбент Максимарин, квіткоутворення, пилкові зерна, зародковий мішок, енергія проростання, схожість, доброякісність, фракція насіння

Анотація

Мета. Вивчення особливостей формування врожаю та якості насіння буряків цукрових за використання суперабсорбенту як окремо, так і разом з краплинним зрошенням.

Методи. Польовий, лабораторний, аналітичний та статистичний.

Результати. Встановлено високу ефективність вирощування насіння буряків цукрових в умовах краплинного зрошення як з внесенням суперабсорбенту, так і без його застосування. У богарних умов залежно від норм застосування суперабсорбенту кількості квіток на насіннику збільшилася на 3,6–13,2 %, в умовах краплинного зрошення – на 30–39 % порівняно з контролем. Істотно збільшилися розміри пилкових зерен та їх життєздатність як без зрошення, так і в умовах краплинного зрошення, що істотно вплинуло на виповненість зародкового мішка, а відповідно – на врожайність та якість насіння. За краплинного зрошення навіть у варіанті без внесення суперабсорбенту врожайність насіння підвищилася на 0,65 т/га порівняно з контролем – без поливу. Значного впливу суперабсорбенту та краплинного зрошення на якість насіння – енергію проростання, схожість та доброякісність не виявлено. Краплинне зрошення вплинуло лише на фракційний склад насіння.

Висновки. Застосування краплинного зрошення та суперабсорбенту сприяло істотному збільшенню квіток на насінниках, розмірів пилкових зерен, підвищенню життєздатності пилку, що істотно вплинуло на виповненість зародкового мішка. Усе це забезпечило істотне підвищення врожайності насіння.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-24

Як цитувати

Doronin, V. A., Hizbullin, N. H., & Morhun, I. A. (2016). Особливості формування врожаю та якості насіння буряків цукрових в умовах краплинного зрошення. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, (24), 42–49. https://doi.org/10.47414/np.24.2016.216888

Номер

Розділ

СЕЛЕКЦІЯ ТА НАСІННИЦТВО