Прояв ознаки морозостійкості в гібридних поколіннях пшениці м’якої озимої
DOI:
https://doi.org/10.47414/np.24.2016.216890Ключові слова:
пшениця м’яка озима, морозостійкість, лінія, гібрид, сортАнотація
Мета. Створити новий вихідний матеріал пшениці м’якої озимої з підвищеною морозостійкістю та отримати на його основі сорти стійкі до несприятливих умов перезимівлі.
Методи. Польовий, лабораторний, аналітичний та статистичний.
Результати. В гібридів пшениці м’якої озимої, гетерозис з морозостійкості проявляється у комбінаціях, де як материнську форму використано сорт ‘Іванівська 16’, в якого, ймовірно, задіяна частина хромосом жита. В отриманих комбінаціях, частина хромосоми жита через амфідіплоїд шляхом транслокації перейшла в геном пшениці м’якої озимої. Залучення у селекційний процес потомств пшениці м’якої озимої, у родоводі яких є геном ‘AД 206’ (‘Одеська 66’ / ‘АД 206’), дає можливість отримати нові сорти з комплексом господарсько-цінних ознак і трансгресії з морозостійкості. В комбінації (‘Донський н.к.’ / ‘Одеська н.к.’), де батьківські форми взяті слабо морозостійкі, спостерігалася депресія як у першому, так і в другому поколіннях hp – 1,09–0,55. В інших гібридних комбінаціях морозостійкість у гібридів успадковувалась за материнською формою, тобто більш морозостійкого сорту.
Висновки. З’ясовано, що ефект гетерозису морозостійкості у гібридів пшениці м’якої озимої проявляється в комбінаціях, де як материнську форму використано сорт ‘Іванівська 16’, в якого, ймовірно, задіяна частина хромосом жита.