Добір кращих ліній закріплювачів стерильності буряків цукрових за вмістом калію в селекції на покращену технологічну якість коренеплодів

Автор(и)

  • M. O. Kornieieva Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine
  • L. V. Falatiuk Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine
  • Ya. A. Melnyk Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.47414/np.24.2016.216893

Ключові слова:

закріплювачі стерильності, вміст іонів калію, цукристість, коефіцієнт варіації, групи добору, коефіцієнт кореляції

Анотація

Мета. Вивчення мінливості ознаки вміст іонів калію у закріплювачів стерильності буряків цукрових та встановлення кореляційної залежності з цукристістю коренеплодів, добір джерел пониженого вмісту іонів калію в селекції на покращену технологічну якість сировини.

Методи. Генетико-статистичний аналіз варіабельності генотипів господарсько-цінних ознак у ліній закріплювачів стерильності, регресійний аналіз залежності ознак вмісту іонів калію і цукристості на лінійному рівні. Вихідний матеріал – п’ять ліній закріплювачів стерильності із колекції Уладово-Люлинецької дослідно-селекційної станції, що походять із місцевих популяцій однонасінних буряків.

Результати. Вміст іонів калію у кращих ліній-закріплювачів із колекції селекційних матеріалів уладівської селекції коливалася у межах 3,5…4,1 мг/екв на 100 г сирої речовини, що обумовлено їх генотипом. Коефіцієнт варіації ліній ОТ 1, ОТ 3 та ОТ 3 був середнім, у ліній ОТ 2 та ОТ 4 – високим, що створювало можливість для внутрішньо лінійних доборів. Створено групи доборів з покращеними показниками господарсько-цінних ознак (підвищені значення маси коренеплоду та цукристості, понижені значення вмісту мелясоутворючих іонів калію,натрію, альфа-амінного азоту) порівняно із середніми арифметичними значеннями вихідних ліній. Досліджено регресійну модель взаємообумовленості ознак вмісту іонів калію та цукристістю, встановлено низькі коефіцієнти кореляції між цими ознаками (r = 0,09…-0,15). Проведено порівняльну характеристику графіка регресії у контрастних за вмістом іонів калію ліній закріплювачів стерильності.

Висновки. Виділено лінії ОТ 2 та ОТ 1, які характеризуються пониженим вмістом іонів калію. Вони будуть залучені до схрещувань за діалельною схемою як джерела покращеної ознаки. Створено групи добору по кожній із п’яти досліджуваних ліній О-типів, у яких були достовірно знижені показники вмісту калію, натрію і альфа-амінного азоту як складові технологічної якості коренеплодів. Встановлена низька взаємообумовленість ознак вмісту іонів калію й цукристості коренеплодів, що є генетичною особливістю селекційних матеріалів уладівської селекції.

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-12-24

Як цитувати

Kornieieva, M. O., Falatiuk, L. V., & Melnyk, Y. A. (2016). Добір кращих ліній закріплювачів стерильності буряків цукрових за вмістом калію в селекції на покращену технологічну якість коренеплодів. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, (24), 54–60. https://doi.org/10.47414/np.24.2016.216893

Номер

Розділ

СЕЛЕКЦІЯ ТА НАСІННИЦТВО