Особливості формування чисельності мікроорганізмів та спрямованість мікробних процесів ґрунту за вирощування пшениці озимої

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.47414/np.27.2019.227713

Ключові слова:

мікробні процеси, система удобрення, пшениця озима, ґрунтова мікробіота

Анотація

Мета. Виявити особливості мікробіологічних процесів, що відбуваються в ґрунті та ризосфері за вирощування пшениці м’якої озимої з використанням різних систем удобрення.

Методи. Мікробіологічними методами визначали вміст у ґрунті та в ризосфері амоніфікувальних, амілолітичних, педотрофних, оліготрофних мікроорганізмів. Спрямованість мікробіологічних процесів ґрунту та ризосфери розраховували за допомогою коефіцієнтів: мінералізації–іммобілізації, оліготрофності та педотрофності.

Результати. За екологічної системи удобрення чисельність амілолітичних мікроорганізмів в фазу початку виходу в трубку культури була меншою на 35,5 %, у фазі колосіння на 3,4 % та у фазі молочно-воскової стиглості на 13,5 % порівняно з промисловою системою удобрення. Аналогічні результати були отримані нами за біологічної системи удобрення. А от педотрофних мікроорганізмів за екологічного та біологічного варіантів удобрення у фазі початку виходу в трубку було на 9,7 та 15,5 % більше чим на промисловій системі удобрення, а у фазі колосіння на 2,9 та 16,0 %, а у фазі молочно-воскової стиглості – 9,5 та 25,0 % відповідно. Чисельність оліготрофних мікроорганізмів була вищою при застосуванні промислової системи удобрення у фазі початку виходу в трубку та колосіння. А от у фазі молочно-воскової стиглості чисельність оліготрофних мікроорганізмів зростала в тому числі і на варіантах екологічної та біологічної систем удобрення.

Висновки. Застосування екологічної системи удобрення зі збалансованим поєднанням мінеральних та органічних добрив і біологічної системи удобрення із сучасними органічними добривами та гуматами сприяє збільшенню активності мікробіоти ґрунту та поліпшенню перебігу процесів трансформації органічних сполук.

Посилання

Borko, Yu. P., Patyka, M. V., & Kolodiazhnyi, O. Yu. (2016). Microbial conenoses of chernozem typical of biological and intensive farming systems. Agriculture, 1, 58–63.

Chebanova, V. V. (2019). Dynamics of fermentative activity of chernozem typical for the use of different types of fertilizers. Environmental sciences, 1, 82–86.

Fedotov, G. N., & Lysak, L. V. (2014). The possible role of microorganisms in humus formation in soils. Biological Sciences, 455(1), 87–90.

Iutynska, H. O., & Yamborko, N. Ya. (2005). The stability of soil microbial communities to toxic and mutagenic pesticides in various agricultural technologies of growing crops. Scientific herald NAU, 81, 21–25.

Kennedy, A. C., & Gewin V. L. (1997). Soil microbial diversity: Present and future considerations. Soil Sci., 162(9), 607–617.

Lazcano, C., Gómez-Brandón, M., Revilla, P., & Domínguez, J. (2013). Short-term effects of organic and inorganic fertilizers on soil microbial community structure and function. Biology and fertility of soils, 49(6), 723–733.

Li, Х., Rui, J., & Mao, Y. (2014). Dynamics of the bacterial community structure in the rhizosphere of a maize cultivar. Soil Biology and Biochemistry, 68, 392–401.

Filon, V. I., Kazakov, V. A., Olkhovskyi, H. F., & Zalizovskyi, V. S. (2017). Methods of agrochemical research. Kharkiv: N.p. [in Ukrainian]

Liuta, V. A., & Kononov, O. V. (2018). Workshop on Microbiology. Kyiv: Medicine. [in Ukrainian]

Iutynska, H. O. (2017). Microbial biotechnology for the implementation of the new global program for sustainable development of the Ukrainian agrosphere. Agroecological Journal, 2, 149–155. [in Ukrainian]

Titova, V. I., & Kozlov, A. V. (2012). Methods for assessing the functioning of the soil microbiocenosis involved in the transformation of organic matter. Nizhny Novgorod: N.p. [in Russian]

Romero-Olivares, A. L., Allison, S. D., & Treseder, K. K. (2017). Soil microbes and their response to experimental warming over time: A meta-analysis of field studies. Soil Biology and Biochemistry, 107, 32–40. doi: 10.1016/j.soilbio.2016.12.026

Ermantraut, E. R., Prysiazhniuk, O. I., & Shevchenko, I. L. (2007). Statistical analysis of agronomic research data in package Statistica 6.0. Guidelines. Kyiv: PolyhraphConsaltyng. [in Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-26

Як цитувати

Гудзь , С. О. (2021). Особливості формування чисельності мікроорганізмів та спрямованість мікробних процесів ґрунту за вирощування пшениці озимої. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, (27), 131–140. https://doi.org/10.47414/np.27.2019.227713

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО