Стартап національного проєкту «Українська картопля»

Автор(и)

  • С. А. Володін ТОВ «Інститут інноваційної біоекономіки», Україна
  • М. В. Роїк Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.47414/np.31.2023.292384

Ключові слова:

інноваційна біоекономіка, стартап «Українська картопля», кластерна модель, картоплярство, бізнес-проєкт

Анотація

Мета. Метою дослідження є організація, проведення і з’ясування результатів експерименту з впровадження стартапу Національного проєкту «Українська картопля» у 2021 році.

Методи. Використано діалектичні методи пізнання процесів і явищ, монографічний (аналіз результатів експерименту з впровадження стартапу Національного проєкту «Українська картопля»), абстрактно-логічний (теоретичні узагальнення та формування висновків), порівняльного аналізу (визначено причини і відмінності вирощування різних сортів картоплі на випробувально-демонстраційному полігоні «Вахнівка»), емпіричний (комплексна оцінка і аналіз об’єкта дослідження).

Результати. Проведено експеримент зі створення ефективної ринково адаптованої системи освоєння, розмноження і впровадження у виробництво насіннєвого оздоровленого матеріалу картоплі вітчизняної селекції на кластерних засадах державно-приватного партнерства за участю науки, бізнесу, широкого кола виробників, що вирощують картоплю в агрогосподарствах і на присадибних ділянках. Ініціаторами і основними виконавцями стартапу є наукові установи НААН, базові сільгосппідприємства, інвестори. Ядро команди проєкту складає творчий колектив осіб – власників біологічних, економічних розробок, ринкових механізмів.

Висновки. Проведено експеримент із перевірки і демонстрації переваг вітчизняних сортів картоплі та технологій її вирощування в умовах спільного виробництва науки і бізнесу. Досліджено потреби ринку та сформовано замовлення на створення нових сортів і оздоровленого насіннєвого матеріалу існуючих сортів, необхідних виробництву, і які користуються підвищеним попитом у споживачів.

Посилання

Vegetation of Ukraine 2021: statistical collection. (2022). Kyiv. [In Ukrainian]

Potato production of Ukraine, 2014, No. 3–4. [In Ukrainian]

Furdyga, M. M. (2023). Adaptive ability and potential properties of potato varieties selected by the Potato Institute of the National Academy of Sciences. Agrarian Innovations, 12, 103–109. [In Ukrainian]

Deinega, I. O., Deinega, O. V., & Yakubovska, N. V. (2010). Peculiarities of assessment and impact on market parameters of the life cycle of potato products. Bulletin of the Khmelnytskyi National University, 5, 80–83. [In Ukrainian]

Volodin, S. A. (2016). Technological platform “Agrotechnopolis” for innovative development of the science-intensive sphere of agriculture. Economy of Agro-Industrial Complex, 5, 15–22. [In Ukrainian]

Volodin, S. A. (2021). Stimulating the production of niche crops in Ukraine based on fast plant technologies. Economy of Agro-Industrial Complex, 2, 82–90. [In Ukrainian]

Volodin, S. A. (2021). Cluster model of seed production of domestic potato varieties on a virus-free basis. Economic Herald of Donbass, 1, 52–60. [In Ukrainian]

Roik, M. V., & Chernuskyi, V. V. (2021). Methodology of using innovative digital technologies in plant breeding: Theory and practice. Scientific and methodological recommendations. Kyiv: Agrarian Science. [In Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-06

Як цитувати

Володін, С. А., & Роїк , М. В. (2023). Стартап національного проєкту «Українська картопля». Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, (31), 28–38. https://doi.org/10.47414/np.31.2023.292384

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО