Тривалість періодів росту і розвитку рослин квасолі звичайної залежно від технологічних заходів вирощування

Автор(и)

  • В. М. Сінченко Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine
  • П. В. Фурман Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.47414/np.31.2023.292388

Ключові слова:

сорт, спосіб сівби, густота рослин

Анотація

Мета. Визначити тривалість вегетаційного та міжфазних періодів у рослин різних сортів квасолі звичайної залежно від способу сівби та густоти в умовах Правобережного Лісостепу України.

Методи. Польові дослідження проводили впродовж 2020–2022 рр. на дослідному полі ДП «ДГ «Саливонківське» (Київська обл.) Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України на чорноземі типовому малогумусному згідно із загальноприйнятими методиками у рослинництві. Схема польового досліду передбачала вивчення наступних чинників: А – сорт (‘Білосніжка’, ‘Рось’, ‘Славія’); В – спосіб сівби (широкорядний з шириною міжрядь 45 см, звичайний рядковий з шириною міжрядь 15 см); С – густота рослин (400, 500, 600, 700 тис./га). Фенологічні спостереження за ростом та розвитком рослин квасолі виконували відповідно до «Методики державного сортовипробування сільськогосподарських культур».

Результати.  Період від появи сходів до повної стиглості зерна у квасолі звичайної становив 80–90 діб. Загущення посівів подовжувало вегетацію рослин всіх досліджуваних сортів на 1-3 доби. Найкоротший вегетаційний період відмічено за широкорядного способу сівби та густоти рослин 400 тис./га – 80–88 діб, залежно від сорту. За сівби звичайним рядковим способом та густотою рослин 700 тис./га вегетаційний період зростав до 82–90 діб. На тривалість періоду вегетації істотно впливали погодні умови. Найбільш тривалий період рослини квасолі вегетували у 2022 році – 85–97 діб. У 2020 році під дією тривалого дефіциту зволоження на фоні підвищених температур повітря вегетаційний період рослин скорочувався до 72–81 діб. Період від появи повних сходи до настання фази бутонізації більш тривалий у сортів ‘Білосніжка’ та ‘Рось’. Загущення посівів та звичайна рядкова сівба обумовлювали подовження міжфазного періоду третій трійчастий листок – бутонізація у всіх досліджуваних сортів. Від фази цвітіння до повної стиглості тривалість міжфазних періодів обумовлювалась лише сортовими властивостями рослин.

Висновки. Найдовший вегетаційний період відмічено у квасолі звичайної сорту ‘Білосніжка’ – 88–90 діб, найкоротший – у сорту ‘Славія’ – 80–82 доби. Сівба звичайним рядковим способом та підвищена густота рослин на площі подовжували вегетаційний період всіх сортів. На тривалість міжфазних періодів агротехнічні заходи впливали лише до настання фенологічної фази бутонізації, в подальшому ріст і розвиток рослин більшою мірою залежав від генетичних особливостей сорту та погодних умов року.

Посилання

Bezuhla, O. M. (2016). The solution of bean production problem through using the varieties from V. Ya. Yuriev Institute of plant growing NAAS. Bulletin of the center of scientific support of the agro-industrial complex of the Kharkiv region, 20, 91–98. [In Ukrainian]

Voronetska, I. S., & Movchan, K. I. (2014). Peculiarities of the formation of generative organs of common bean depending on the method of sowing and plant density in the conditions of the Right Bank Forest Steppe of Ukraine. Herald of Agrarian Science, 4, 14–18. [In Ukrainian]

Harbovska, T. M. (2019). Economically valuable characteristics of green beans depending on the arrangement of plants. The Latest Agricultural Technologies, 7. doi: 10.47414/na.7.2019.204795 [In Ukrainian]

Doktor, N. M., & Novytska, N. V. (2016). Common bean varieties yield capacity on sod-podzolic soils of Ukrainian Transcarpathia. Legumes and soybeans for the sustainable development of agricultural production of Ukraine: materials of the international scientific conference (Vinnytsia, August 11–12, 2016) (p. 70). Vinnitsa. [In Ukrainian]

Doktor, N. M., Novytska, N. V., & Brovkіn, V. V. (2019). Influence of seed inoculation and fertilizer on the productivity of common beans. Crop Production and Soil Science, 10(2), 22–28. [In Ukrainian]

Lekhman, A. A. (2011). The duration of the growing season of bean samples in the conditions of the Right Bank Forest Steppe of Ukraine. Fodder and Fodder Production, 70, 38–40. [In Ukrainian]

Maslak, O. M. (2015). The attractiveness of beans. Agribusiness today, 9(304). Retrieved from http://agro-business.com.ua/agro/ekonomichnyi-hektar/item/7899-pryvablyvist-kvasoli.html [In Ukrainian]

Vovkodav, V. V. (2001). Methodology of state variety testing of agricultural crops. Issue 2: Cereal, cereal and leguminous crops. Kyiv. [In Ukrainian]

Novytska, N. V., Martynov, O. M., & Doktor, N. M. (2018). Vegetation of beans under the influence of pre-sowing inoculation of seeds and fertilizers. Bulletin of the Poltava State Agrarian Academy, 2, 45–48. [In Ukrainian]

Nosenko, Yu. M. (2015). Commercial cultivation of common beans. Agribusiness today. 9(304). Retrieved from http://agro-business.com.ua/ahrarni-kultury/item/554-tovarnevyroshchuvannia-kvasoli-zvychainoi.html [In Ukrainian]

Ovcharuk, V. I., Ovcharuk, O. V., & Bilyk, T. L. (2013). Phenological phases of growth and development of common bean plants and their duration in the conditions of the Western Forest Steppe. Collection of scientific works of the Uman National University of Horticulture, 83, 34–37. [In Ukrainian]

Ovcharuk, O. V. (2014). Agroecological characteristics of common bean varieties, and their productivity in conditions of Western Forest-Steppe. Collection of scientific works of the Uman National University of Horticulture, 85, 92–97. [In Ukrainian]

Olifirovych, S. I., & Olifirovych, V. O. (2020). Productivity of domestic varieties of common (grain) beans in the conditions of the southern part of the Western Forest Steppe. Foothill and Mountain Agriculture and Animal Husbandry, 68(1), 162–175. doi: 10.32636/01308521.2020-(68)-1-12 [In Ukrainian]

Yeshchenko, V. O. (2014). Fundamentals of scientific research in agronomy. Vinnytsia: N. p. [In Ukrainian]

Petrychenko, V. F., & Movchan, K. I. (2013). The effect of sowing method and plant density on the fruiting zone and yield of common bean. Fodder and Fodder Production, 75, 3–11. [In Ukrainian]

Porohovnik, I. (2017). Features of formation of phenological phases of development of common beans in the conditions of the Forest-steppe of the right bank. Technical and technological aspects of development and testing of new equipment and technologies for agriculture of Ukraine. no. 21, рр. 282–286. [In Ukrainian]

Rozhkov, A. O., & Trush, O. K. (2019). The yield of beans depending on the rate of seed sowing in the Eastern Forest Steppe of Ukraine. Collection of scientific works of the Uman National University of Horticulture, 17(1), 165–174. doi: 10.31395/ 2415-8240-2019-94-1-165-174.9

Chinchik, O. S. (2016). Duration of interphase periods, density and yield of common bean varieties depending on fertilizer in the conditions of the southern part of the western Forest-steppe. In Herald of the Steppe: a scientific collection. The state and prospects for the development of agro-industrial production in Ukraine. Materials of the XII All-Ukrainian scientific-practical conference of young scientists and specialists State and prospects of development of agro-industrial production of Ukraine] (Vol. 13, pp. 86–89). Kirovohrad. [In Ukrainian]

Chynchyk, O. S., & Olіfіrovych, S. J. (2019). Varieties of common beans and the duration of their vegetation in the Western Forest-Steppe: Crop production of the XXI century: challenges and innovations. To the 120th anniversary of the Department of Plant Breeding NUBIP of Ukraine: abstracts of the III International scientific-practical conference (September 23–26, 2019, рр. 78–80). Кyiv. [In Ukrainian]

Chynchyk, O. S., Olifirovych, S. I., & Olifirovych, V. O. (2021). Vegetation duration and productivity of common bean varieties in the conditions of the southern part of the Western Forest Steppe. Agrobiology, 1, 166–172. [In Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-06

Як цитувати

Сінченко, В. М., & Фурман, П. В. (2023). Тривалість періодів росту і розвитку рослин квасолі звичайної залежно від технологічних заходів вирощування. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, (31), 38–46. https://doi.org/10.47414/np.31.2023.292388

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО