Продуктивність гороху озимого залежно від азотного удобрення та біологічних препаратів в умовах Степу України

Автор(и)

  • С. М. Романов Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine
  • Л. І. Сторожик Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.47414/np.31.2023.292490

Ключові слова:

сорти, азот, підживлення, біопрепарати, структура врожаю, продуктивність

Анотація

Мета. Визначити елементи структури врожаю та рівень продуктивності гороху озимого залежно від досліджуваних технологічних елементів.

Методи. Використовували польові, агрохімічні та статистичні методи.

Результати. Наведено результати дослідів щодо впливу азотного підживлення та застосування біологічних препаратів на формування елементів структури врожаю та продуктивність гороху озимого в Степу України. Визначено, що сорти гороху озимого ‘Ендуро’ та ‘НС Мороз’ сформували різну густоту, яка становить відповідно 78 та 77 шт./м2, за застосування біологічних препаратів Leanum Гумікор та Мікофренд густота підвищилась в середньому на 3 % відповідно. Кількість бобів і насінин, маса зерна за застосування добрив у сорту ‘Ендуро’ становила в середньому 11,3 та 30,6 шт./рослину, за застосування біопрепаратів – 11,0 та 28,6 шт./рослину. У сорту ‘НС Мороз’ відповідно 15,6 і 27,1 шт./рослину за внесення добрив та 15,5 і 27,1 шт./рослину – за застосування біопрепаратів. Маса зерна була відповідно 4,5–4,3 г у сорту ‘Ендуро’ та 4–3,8 г у сорту ‘НС Мороз’. Високу врожайність зерна 3,83 та 3,82 т/га отримано у сортів ‘Ендуро’ та ‘НС Мороз’ за внесення препарату Мікофренд + N40. У варіантах, де вносились основні добрива N10Р46К0 + N40 та N64Р46К0 + N40 з весняним підживленням урожайність становила відповідно 3,15 та 3,08 т/га у сорту ‘Ендуро’ та 3,15 та 3,24 т/га у сорту ‘НС Мороз’.

Висновки. Внесення біологічних препаратів підвищило врожайність зерна гороху озимого порівняно з використанням додаткових доз азотного підживлення. Різниця урожайності зерна між варіантами удобрення та внесенням біопрепаратів склала відповідно 0,67–0,74 т/га у сорту ‘Ендуро’ та 0,59–0,68 т/га у сорту ‘НС Мороз’. Для формування високої продуктивності гороху озимого найбільш ефективним агроприйомом є внесення добрив та біологічних препаратів за осінньої сівби, які допоможуть знівелювати вплив мінливих ґрунтово-кліматичних умов в період органогенезу рослин та сформувати оптимальні елементи структури врожаю культури.

Посилання

Poberezhna, A. A. (2005). Environmental and economic problems of global production of legumes for increasing protein resources. Breeding and Seed Production, 90, 66–74. [In Ukrainian]

Kaminskyi, V. F. (2000). Scientific principles of biological agriculture in the conditions of climate change. Collection of scientific works of the NSC “Institute of Agriculture”, 5, 3–15. [In Ukrainian]

Asfaw, S. (2016). Gender integration into climatesmart agriculture. Rome: Maggio, Food and Agriculture Organization of the UN.

Sichkar, V. I., & Solomonov, R. V. (2022). The efficiency of growing peas under winter sowing. In Agrarian science: state and prospects of development: a collection of materials of the II All-Ukrainian Scientific and Practical Conference (pp. 105–107). Odesa. [In Ukrainian]

Cutforth, H. W., McGinn, S. M., McPhee, K. E., & Miller, P. R. (2014). Adaptation of pulse crops in the changing climate of the northern Great Plains. Agronomy Journal, 99, 1684–1699. doi: 10.2134/agronj2006.0310s

Merrill, S. D., Tanaka, D. L., Krupinsky, J. M., & Ries, R. E. (2004). Water use and depletion by diverse crop species on Haplustoll soil in the northern Great Plains. Journal of Soil and Water Conservation, 59,176–183.

Eaglesham, A., Hassoura, S., & Seegers, R. (1983). Fertilizer-N effects on N2 fixation by cowpea and soybean. Agronomy Journal, 75(1), 61–66.

Chen, C., Miller, P., & Muehlbauer, F. (2006). Winter pea and lentil response to seeding date and micro- and macro-environments. Agronomy Journal, 98, 1655–1663.

Jarchow, M. E., & Liebman, M. (2013). Nitrogen fertilization increases diversity and productivity of prairie communities used for bioenergy. GCB Bioenergy, 5, 281–289.

Spaink, H. (2005). Root nodulation and infection factors produced by Rhizobial bacteria. Microbiology, 54, 257–288.

Prysiazhniuk, O. I., Korol, L. V., & Polovynchuk, O. Yu. (2018). Yield and quality of pea grain as affected by agronomic practices under the conditions of the Forest-Steppe of Ukraine. Plant Varieties Studying and Protection, 14(1), 116–123. doi: 10.21498/2518-1017.14.1.2018.126520 [In Ukrainian]

Patyka, V. P. (Ed.). Biological nitrogen. Kyiv: Svit. [In Ukrainian]

Gospodarenko, G. (2012). Peculiarities of soybean fertilization. Farmer, 4, 16–18. [In Ukrainian]

Hrytsaenko, Z. M., Hrytsaenko, A. O., & Karpenko, V. P. (2003). Methods of biological and agrochemical research of plants and soils. Kyiv: Nichlava. [In Ukrainian]

Yeshchenko, V. O. (2014). Basics of scientific research in agronomy. Vinnytsia: PP “TD “Edelweiss and K”. [In Ukrainian]

Ermantraut, E. R., Prysiazhniuk, O. I., & Shevchenko, I. L. (2007). Statistical analysis of agronomic research data in the Statistica-6 package. Kyiv: PoligrafConsulting. [In Ukrainian]

Kondratenko, M. I. (2015). Formation of adaptability of grain productivity traits of collection samples of seed peas of different morphotypes in the conditions of the right-bank forest-steppe of Ukraine. Fodder and Fodder Production, 81, 21–30. [In Ukrainian]

Sushree, A., Khamari, B., & Muthu, M. C. (2017). Effect of nitrogen and phosphorus on growth and yield of pea (Pisum sativum L.). International Journal of Current Microbiology and Applied Science, 6(8), 2230–2237. doi: 10.20546/ijcmas.2017.608.264

Zaman, M. A., Prodhan, Z. H., & Hasanuzzaman, M. (2015). Effect of temperature on the growth and development of pea (Pisum sativum L.) cultivars. Journal of the Bangladesh Agricultural University, 13(1), 51–57. doi: 10.3329/jbau.v13i1.23455

Mahavar, N. L., Meena, R. K., & Meena, B. L. (2018). Effect of bio-fertilizers on growth and yield of pea (Pisum sativum L.) under organic farming system. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 7(3), 384–389.

Kizil, S., Tuncturk, M., & Sari, N. (2013). Effects of cultivars and planting densities on yield, yield components and some quality characteristics of pea (Pisum sativum L.). African Journal of Biotechnology, 12(4), 348–354. doi: 10.5897/ajb12.2579

Tarariko, Yu. O. (2015). Formation of sustainable agroecosystems: theory and practice. Kyiv. [In Ukrainian]

Horodnii, M. M. (2015). Agrochemistry. Kyiv: Master Print. [In Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-06

Як цитувати

Романов, С. М., & Сторожик, Л. І. (2023). Продуктивність гороху озимого залежно від азотного удобрення та біологічних препаратів в умовах Степу України. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, (31), 59–68. https://doi.org/10.47414/np.31.2023.292490

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО