Насіннєва продуктивність проса прутоподібного залежно від сортових особливостей - Дрига, В. В.; Доронін, В. А.; Кравченко, Ю. А.; Доронін, В. В.; Бойко, А. І. (Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, 2023)
Мета. Установити особливості формування врожаю та якості насіння проса прутоподібного залежно від сортових особливостей. Методи. Лабораторний, польовий, вимірювально-ваговий, математично-статистичний. Результати. Установлено, що продуктивність досліджуваних сортозразків проса прутоподібного залежала від групи стиглості. Достовірно вищу врожайність насіння забезпечили середньопізній сортозразок ‘Кейв-ін-рок’ – 0,137 т/га, ранньостиглий ‘Форестбур’ – 0,128 т/га та середньоранній ‘Небраска’ – 0,124 т/га, урожайність інших сортозразків була значно нижчою. Найнижчу врожайність насіння забезпечили дуже ранній сортозразок ‘Дакота’ та пізній ‘Картадж’ і дуже пізній ‘Канлоу’. З’ясовано, що найвищі показники якості насіння – енергії проростання і схожості мало насіння сортозразків дуже раннього ‘Дакота’, відповідно – 50 та 52 %, та середньораннього ‘Самбурст’ – 50 і 53 %. Енергія проростання і схожість насіння ранньостиглого сортозразку ‘Форестбур’, середньораннього ‘Небраска’ та середньопізнього ‘Кейв-ін-рок’ була на рівні відповідно 30–34 та 32–35 %, залежно від сортових особливостей не виявлено істотної різниці. Значно нижча якість насіння отримано в середньопізніх сортозразків, а найнижча – у дуже пізнього. Аналізуючи якість насіння за роками досліджень з’ясовано, що його схожість залежала від суми ефективних температур у період вегетації. Достовірно найвища схожість всіх сортів – 47 % була у 2018-му вегетаційному році, що зумовлено сумою ефективних температур понад 3539 °С. Вегетаційні періоди 2019 та 2020 рр. були менш сприятливими, ніж 2018 р., але значно сприятливішими, ніж 2021-й. Висновки. Продуктивність проса прутоподібного – урожайність насіння, його енергія проростання та схожість залежали від груп стиглості сортів та погодних умов вирощування – суми ефективних температур. З’ясовано, що чим більша сума ефективних температур, тим вища схожість насіння. Найвищу схожість всіх сортів, яка становила 47 %, отримано за суми ефективних температур понад 3539 °С. Між схожістю насіння і сумою ефективних температур виявлено сильну кореляцію (r = 0,96).