Вміст хлорофілу в листках смородини залежно від елементів агротехнології

Автор(и)

  • P. H. Kopytko Уманський національний університет садівництва, Ukraine
  • A. S. Krotyk Уманський національний університет садівництва, Ukraine
  • V. V. Liubych Уманський національний університет садівництва, Ukraine
  • L. M. Kononenko Уманський національний університет садівництва, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.47414/np.28.2020.211059

Ключові слова:

смородина, елементи агротехнології, хлорофіл

Анотація

Мета. Вивчення питання щодо формування вмісту хлорофілу, його маси у рослинах смородини залежно від елементів агротехнології.

Методи. Польовий, фізичний, аналітичний, статистичний.

Результати. У статті наведено результати вивчення вмісту хлорофілу в листках смородини, його маси залежно від елементів агротехнології, а також встановлено залежність з урожайністю ягід. Встановлено, що найвищим вміст хлорофілу був за внесення N60P90K90 із позакореневим підживленням 5 % розчином добрива Ріверм – 0,36 % за утримування міжрядь під чистим паром. Внесення мінеральних добрив без позакореневого підживлення підвищує цей показник до 0,24–0,28 % залежно від утримування ґрунту в прикущових смугах. Позакореневе підживлення 1 % розчином добрива Ріверм підвищує вміст хлорофілу на 28–40 %, а 2–5 % розчином – на 60–65 % залежно від утримування ґрунту в прикущових смугах. Дослідження свідчать, що маса хлорофілу змінюється в широкому діапазоні, величина якого найбільше змінюється від маси листків смородини. Так, на фоні утримування ґрунту в міжряддях під чистим паром у варіанті без добрив цей показник за утримання прикущових смуг під чистим паром становить 3,67 кг/га, мульчування соломою – 4,70, плівкою – 4,55 кг/га. Внесення N60P90K90 істотно підвищує цей показник відповідно до 4,83, 6,47 і 5,51 кг/га або на 32–38 % порівняно з контролем. Позакореневе підживлення також істотно впливає на збільшення маси хлорофілу, проте оптимальним є варіант із застосуванням 3-відсоткового розчину добрива Ріверм.

Висновки. Вміст хлорофілу та його маса в листках смородини чорної істотно залежить від елементів агротехнології. Найбільше на вміст хлорофілу в листках впливає утримування ґрунту в міжряддях і застосування добрив. Вміст хлорофілу змінюється від 0,61 до 0,77 % залежно від утримання прикущових смуг і удобрення на тлі утримання міжрядь під чистим паром. За вирощування смородини на тлі залуження цей показник становить 0,60–0,70 %. Проте маса хлорофілу збільшується від 11,1–14,2 кг/га у варіанті без добрив до 16,7–17,2 кг/га у варіанті N60P90K90 + Ріверм 3 % за утримання міжрядь під чорним паром. Вирощування рослин смородини під залуженням збільшує його відповідно з 7,6–8,9 до 12,1–13,0 кг/га залежно від утримання прикущових смуг. Оптимально вирощувати смородину чорну за внесення добрив N60P90K90 + Ріверм 3 % з утриманням міжрядь під чистим паром і мульчуванням прикущових смуг соломою або плівкою.

Посилання

Ashigai, H., Komano, Yu., Wang, G., et al. (2017). Polysaccharide from black currant (Ribes nigrum L.) stimulates dendritic cells through TLR4 signaling. Biosci Microbiota Food Health, 36(4), 141–145.

Iida, H., Nakamura, Y., Matsumoto, H., Kawahata, K., Koga, J., Katsumi, O. (2013). Differential effects of black currant anthocyanins on diffuseror negative lens-induced ocular elongation in chicks. J Ocul Pharmacol Ther, 29, 604–609.

Dudek, A.M., Martin, S., Garg, A.D., Agostinis, P. (2013). Immature, semi-mature, and fully mature dendritic cells: toward a DC-cancer cells interface that augments anticancer immunity. Front Immunol, 4, 438–454.

Kopytko, P. H., Krotyk, A. S., Liubych, V. V. et al. (2019). Influence of agricultural technology elements on parameters of currant bush. Nauk. pracì Ìnst. bìoenerg. kult. cukrov. burâkìv [Scientific Papers of the Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet], 27, 99–107. [in Ukrainian].

Heiberg, N. (2015). Raspberry root rot in Norway. Nordisk Jordgrubsforsking, 7, 120.

Watts, C., West, M. A., Zaru, R. (2010). TLR signalling regulated antigen presentation in dendritic cells. Curr Opin Immunol, 22, 124–130.

Hospodarenko, G. M. (2015). Agrochemical. Kiev: SIK GRUP Ukrayina». [in Ukrainian]

Bekatorou, A., Plioni, I., Sparou, K., Maroutsiou, R., Tsafrakidou, P., Petsi, T. & Kordouli E. (2019). Bacterial Cellulose Production Using the Corinthian Currant Finishing Side-Stream and Cheese Whey: Process Optimization and Textural Characterization. Foods, 8(6), 345–359.

Khudhur, S. A. & Omer T. J. (2015). Effect of NAA and IAA on Stem Cuttings of Dalbergia Sissoo (Roxb). Journal of Biology and Life Science, 6(2), 208–220

Gopalan, A., Reuben, S.C., Ahmed, S., Darvesh, A.S., Hohmann, J., Bishayee, A. (2012). The health benefits of blackcurrants. Food Funct, 3, 795–809.

Tsai, Y. T., Cheng, P. C., & Pan, T. M. (2012). The immunomodulatory effects of lactic acid bacteria for improving immune functions and benefits. Appl Microbiol Biotechnol, 96, 853–862.

Nagai, T., Makino, S., Ikegami, S., Itoh, H., Yamada, H., & Oda, M. (2011). Effects of oral administration of yogurt fermented with Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus OLL1073R-1 and its exopolysaccharides against influenza virus infection in mice. Int Immunopharmacol, 11, 2246–2250.

Tsuji, R., Koizumi, H., Aoki, D., Watanabe, Y., Sugihara, Y., Matsushita, Y., Fukushima, K., & Fujiwara, D. (2015). Lignin-rich enzyme lignin (LREL), a cellulase-treated lignin-carbohydrate derived from plants, activates myeloid dendritic cells via Toll-like receptor 4 (TLR4). J Biol Chem, 290, 4410–4421.

Griczayenko, Z. M., Griczayenko, A. O., & Karpenko, V. P. (2003). Metody biolohichnykh ta ahrokhimichnykh doslidzhen roslyn i gruntiv [Methods of biological and agrochemical studies of plants and soils]. Kiyiv: Ni`chlava. [In Ukrainian]

Eshchenko, V. О., Kopytko, P. Н., & Opryshko, V. Р. (2014). Osnovy naukovykh doslidzhen v ahronomii [Basic scientific research in agronomy]. Vinnytsia: Edelveyis. [In Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-29

Як цитувати

Kopytko, P. H., Krotyk, A. S., Liubych, V. V., & Kononenko, L. M. (2020). Вміст хлорофілу в листках смородини залежно від елементів агротехнології. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, (28), 92–102. https://doi.org/10.47414/np.28.2020.211059

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО