Біологічні особливості насіння цикорію коренеплідного

Автор(и)

  • O. V. Tkach Подільський державний аграрно-технічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.47414/np.28.2020.211065

Ключові слова:

цикорій коренеплідний, урожайність, схожість, коренеплід, маса 1000 насінин

Анотація

Мета. Вивчення впливу способів вирощування насінників на урожайність та якість насіння цикорію коренеплідного в умовах Правобережного Лісостепу України.

Методи. Аналіз, синтез, узагальнення, лабораторний і польовий дослід.

Результати. Польова схожість насіння вища була від висадкового способу вирощування – 92 % в середньому за сортами, за безвисадкового способу вирощування – 89 %. В розрізі сортів найвища схожість насіння була у сорту ‘Уманський 98’ – 93 %, найменша в сорту ‘Уманський 96’ – 91 %. Зокрема маса 1000 насінин при висадковому способі вирощування в середньому по сортах становила 1,70 г, безвисадковому – 1,58 г. Однак при висадковому способі вирощування цикорію урожайність насіння в середньому за сортами становила 0,35 т/га, безвисадковому – 0,40 т/га. Рівень насіннєвої продуктивності найвищий був у сорту ‘Уманський 98’ – 0,38 т/га при висадковому способі вирощування та 0,42 т/га при безвисадковому. Найвища лабораторна схожість насіння цикорію була у насіння, що закладено на зберігання з вологістю 8–10 % - 93 %. Тоді як при вологості насіння 18–19 % схожість становила в середньому за три роки – 67 %. Дослідженнями також встановлено, що структурні ґрунти, які не утворюють ґрунтової кірки, сприяють підвищенню польової схожості. Так, найвища польова схожість насіння цикорію коренеплідного була на чорноземі малогумусному крупнопилувато-важкосуглинковому із мульчуванням рядків перегноєм-сипцем 85,3 % у сорту ‘Уманський 96’. Дещо менше значення аналізованого показника було у сорту ‘Уманський 97’ – 84,7 %. Найменша польова схожість насіння була на чорноземі вилуговуваному важкосуглинковому в обох досліджуваних сортів 65,9 % і 68,7 % відповідно.

Висновки. Біологічні особливості насіння цикорію коренеплідного потребують високих вимог до типу ґрунту, підготовки насіннєвого матеріалу для його вирощування, а саме, додаткове досушування його до вологості 8–10 %, що в подальшому і вплине на урожайність насіння і коренеплодів цикорію.

 

Посилання

Doronin, V. A. (2009). Biological peculiarities of hybrid sugar beet seeds formation and increasing methods of its yield and quality. Kyiv: Poliprom. [in Ukrainian]

Tkach, O. V. (2013). Chicory varieties and seed production of root crops. Role of science in improving technological level and efficiency of agroindustrial complex of Ukraine. Ternopil: Krok. [in Ukrainian]

Tkach, O. V., Kurylo, V. L., & Derevianskyi, V. P. (2013). Rekomendatsii z tekhnolohii vyroshchuvannia tsykoriiu koreneplidnoho [Recommendations for the technology of growing chicory root]. Kamianets-Podilskyi: Aksioma. [in Ukrainian]

Kuzmich, V. M., & Yatsenko, A. O. (2010). Rekomendatsii po vyroshchuvanniu tsykoriiu korenevoho [Recommendations for growing chicory root]. Samchyky: KhIAV NAANU. [in Ukrainian]

Yacenko, A. O. (2003). Chicory: biology, breeding, production and processing of root crops. Uman: N.p. [in Ukrainian]

Tkach, O. V. (2012). Tsykorii i osoblyvosti yoho vyroshchuvannia [Chicory and features of its cultivation]. Zbirnyk naukovykh prats Instytutu bioenerhetychnykh kultur i tsukrovykh buriakiv [Proceedings of the Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet], 15, 343–348. [in Ukrainian]

Balan, V. N., Tarabrin, A. E., & Kornejchuk, A. V. (2001). Biologija i agrotehnika bezvysadochnih semennikov korneplodnyh kul'tur v oroshaemyh uslovijah juga Ukrainy [Biology and agricultural technology of non-tearing seed crops of root crops under irrigated conditions in the south of Ukraine]. Kyiv: Nora-print. [in Ukrainian]

Mykolajko, V. P. (2016). Features of formation of chicory seeds of root crops depending on a agrotechnological measures complex. Tavriys'kyy naukovyy visnyk [Taurian Scientific Herald], 96, 86–92. [in Ukrainian]

Vyutnova, O. M., & Polyanina, T. Yu. (2008). Chicory root is a valuable culture. Kartofel i ovoschi [Potatoes and vegetables], 7, 21–22. [in Russian]

Yacenko, A. O., Makovecz`kyj, V. O., & Borysyuk, K. A. (2001). Influence of chicory blossom on the chemical composition of root crops. Czukrovi buryaky [Sugar beet], 5, 19–21. [in Ukrainian]

Dospehov, B. A. (1979). Metodika polevogo opyita [Field Experience Technique]. Moscow: Kolos. [in Russian]

Moiseychenko, V. F., Trifonova, M. F., & Zaviryuha, A. H. (1996). Osnovyi nauchnyih issledovaniy v agronomii [Fundamentals of scientific research in agronomy]. Moscow: Kolos. [in Russian]

Mykolajko, V. P. (2015). Chemical composition of varieties and breeding numbers of chicory root crop selection of the Uman Research and Breeding Station of the Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet. Selekciya i nasinny`cztvo [Breeding and seed production], 107, 115–122. [in Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-29

Як цитувати

Tkach, O. V. (2020). Біологічні особливості насіння цикорію коренеплідного. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, (28), 140–146. https://doi.org/10.47414/np.28.2020.211065

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО