Урожайність і якість зерна пшениці м’якої озимої залежно від сорту
DOI:
https://doi.org/10.47414/np.29.2021.244457Ключові слова:
пшениця м’яка, зерно, якість, урожайність, хлібопекарські властивості, стабільністьАнотація
Мета. Вивчити питання формування врожайності та якості зерна пшениці м’якої озимої залежно від сорту.
Методи. Лабораторні, математично-статистичні, фізико-хімічні.
Результати. Урожайність зерна пшениці м’якої озимої істотно змінювалась залежно від сорту. У середньому за два роки досліджень найбільшу врожайність формували сорти ‘Колоніа’, ‘РЖТ Реформ’, ‘Квебек’, ‘Тобак’, ‘Мескаль’ та ‘Еміль’ – 8,12–8,47 т/га. У сортів ‘Бонанза’ та ‘Ріверо’ цей показник був на рівні 7,48–7,53 т/га. Слід відзначити, що індекс стабільності був високим за вирощування всіх сортів, оскільки становив 0,92–0,98. За сприятливих умов 2020 р. врожайність зерна була в межах 7,62–8,80 т/га, а в менш сприятливих – 7,34–8,26 т/га залежно від сорту. У середньому за два роки досліджень вміст білка понад 13,0 % формували сорти ‘Еміль’, ‘Бонанза’, ‘РЖТ Реформ’ і ‘Квебек’, а в решти сортів він був 12,4–12,9 %. Досліджені сорти пшениці м’якої мали високу стабільність вмісту білка (0,98–0,99). Зерно пшениці м’якої озимої мало середній вміст клейковини – 27,7–29,7 % залежно від сорту з високою стабільністю. Найвищий її вміст отримано за вирощування сортів ‘Еміль’, ‘Квебек’ і ‘РЖТ Реформ’ – 29,5–29,7 %. Вміст клейковини прямо пропорційно залежав від вмісту білка в зерні. Між цими показниками встановлено прямий дуже високий кореляційний зв’язок (r = 0,91±0,001). За індексом седиментації методом Зелені сила борошна була високою лише в сорту ‘Квебек’, а в решти сортів середньою. Зерно сортів ‘Квебек’ і ‘РЖТ Реформ’ відповідає цінній пшениці, ‘Ріверо’ та ‘Бонанза’ має добрий філер, а решта сортів – задовільний. Зерно сортів ‘Квебек’, ‘Мескаль’, ‘Ріверо’ та ‘Колоніа’ середньотвердозерне, оскільки його твердість 54,1–59,1 од. п. Зерно решти сортів м’якозерне – 48,3–51,1 од. п. Найбільшу натуру мало зерно сортів ‘РЖТ Реформ’, ‘Ріверо’, ‘Еміль’ і ‘Тобак’ – 794–812 г/л. Цей показник у решти сортів був на рівні 760–785 г/л. Сила борошна прямо пропорційна вмісту білка. Між цими показниками встановлено прямий високий кореляційний зв’язок (r = 0,87±0,002). Між вмістом білка та індексом седиментації методом Зелені – прямий високий (r = 0,79±0,001). Проте з твердістю зерна він був зворотний слабкий, а з натурою зерна – прямий помірний (r = 0,35±0,003).
Висновки. Урожайність сортів пшениці м’якої озимої, що вивчалися в досліді, становить 7,48–8,47 т/га, вміст білка змінюється від 12,4 до 13,8 %. Вміст білка в зерні має високий кореляційний зв’язок з його основними хлібопекарськими властивостями. Сорти ‘РЖТ Реформ’ і ‘Квебек’ рекомендуються для стабільного виробництва зерна з добрими хлібопекарськими властивостями в умовах Правобережного Лісостепу.
Посилання
Hospodarenko, H. M., Kostohryz, P. V., Liubych V. V., Parii, F. M., Poltoretskyi, S. P., Polianetska, I. O., Riabovol, L. O., Riabovol, Ya. S., & Sukhomud, O. H. (2016). Pshenytsia spelta [Wheat spelt]. H. M. Hospodarenko (Ed.). Kyiv: Sik Group Ukraine. [in Ukrainian]
Ben-Ari, T., & Makowski, D. (2016). Analysis of the trade-off between high crop yield and low yield instability at the global scale. Environmental Research Letters, 11(10), 104005. doi: 10.1088/1748-9326/11/10/104005
De Gobba, C., Olsen, K., & Skibsted, L. H. (2016). Components of wheat flour as activator of commercial enzymes for bread improvement. Eur. Food Res. Technol., 242(10), 1647–1654. doi: 10.1007/s00217-016-2663-7
Jaskulska, I., Jaskulski, D., Gałęzewski, L., Knapowski, T., Kozera, W., & Wacławowicz, R. (2018). Mineral Composition and Baking Value of the Winter Wheat Grain under Varied Environmental and Agronomic Conditions. Journal of Chemistry, 2018, 1–7. doi: 10.1155/2018/5013825
Liubych, V. V. (2017). Influence of biotic and abiotic factors on the productivity of sorts and lines of spelta wheat. Vìsnik Poltavsʹkoï deržavnoï agrarnoï akademìï [Bulletin of Poltava State Agrarian Academy], 3, 18–24. [in Ukrainian]
Liubych, V. V. (2017). Productivity of varieties and lines of wheat depending on abiotic and biotic factors. Vìsnik agrarnoï nauki Pričornomor’â [Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science], 95, 146–161. [in Ukrainian]
Schönberger, G., Parcefal, J., Bauer, B., Goebel, D., Gangart, G., & Klingenhagen, G. (2020). Zernovi: profesiine vyroshchuvannia TOV “DSV-Ukraina” [Grains: professional cultivation of DSV-Ukraine LLC]. Kyiv: Agrar Median Ukraine. [in Ukrainian]
Hellemans, T., Landschoot, S., Dewitte, K., Van Bockstaele, F., Vermeir, P., Eeckhout, M., & Haesaert, G. (2018). Impact of crop husbandry practices and environmental conditions on wheat composition and quality: A Review. Agric. Food Chem., 66(11), 2491–2509. doi: 10.1021/acs.jafc.7b05450
Kaya, Y., & Akcura, M. (2014). Effects of genotype and environment on grain yield and quality traits in bread wheat (T. aestivum L.). Food Sci. Technol., 34(2), 386–393. doi: 10.1590/fst.2014.0041
Sieling, K., & Christen, O. (2015). Crop rotation effects on yield of oilseed rape, wheat and barley and residual effects on the subsequent wheat. Arch. Agron. Soil Sci., 61(11), 1531–1549. doi: 10.1080/03650340.2015.1017569
Plaza-Bonilla, D., Nolot, J.M., Raffaillac, D., & Justes, E. (2017). Innovative cropping systems to reduce N inputs and maintain wheat yields by inserting grain legumes and cover crops in southwestern France. European Journal of Agronomy, 82, 331–341. doi: 10.1016/j.eja.2016.05.010
Shao, Y., Xie, Y., Wang, C., Yue, J., Yao, Y., Li, X., & Guo, T. (2016). Effects of different soil conservation tillage approaches on soil nutrients, water use and wheat-maize yield in rainfed dry-land regions of North China. European Journal of Agronomy, 81, 37–45. doi: 10.1016/j.eja.2016.08.014
Abid, M., Tian, Z., Ata‐Ul‐Karim, S. T., Cui, Y., Liu, Y., Zahoor, R., … Dai, T. (2016). Nitrogen nutrition improves the potential of wheat (Triticum aestivum L.) to alleviate the effects of drought stress during vegetative growth periods. Front. Plant Sci., 7, 981–993. doi: 10.3389/fpls.2016.00981
Liubych, V. V. (2018). Quality features of bread made of different flour of wheat varieties and strains. Zbìrnik naukovih pracʹ Umansʹkogo nacìonalʹnogo unìversitetu sadìvnictva [Collection of Scientific Papers of Uman National University of Horticulture], 92, 64–76. [in Ukrainian]
Liubych, V. V. (2019). Protein-proteinase complex of grain of different types, varieties and lines of wheat. Zbìrnik naukovih pracʹ Umansʹkogo nacìonalʹnogo unìversitetu sadìvnictva [Collection of Scientific Papers of Uman National University of Horticulture], 94, 83–100. [in Ukrainian]