Формування біометричних показників гібридів буряків цукрових вітчизняної селекції

Автор(и)

  • М. В. Роїк Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine
  • Н. О. Кононюк Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.47414/np.29.2021.248979

Ключові слова:

цукрові буряки, динаміка маси гички, динаміка маси коренеплодів, цукристість

Анотація

Мета. Установити особливості формування біометричних показників гібридів буряків цукрових вітчизняної селекції.

Методи. Польові, лабораторні.

Результати. За результатами проведених досліджень визначено, що в першу декаду серпня максимальна маса коренеплодів була в гібрида ‘ІЦБ 0904’ – 840 г, а також хороші показники спостерігались і в гібридів ‘Уманський ЧС 97’, ‘Сонячний’ та ‘Анічка’ – 770, 780 та 800 г за середньогрупового показника 730 г. Досліджено, що за накопиченням цукру в коренеплодах кращими були гібриди ‘Максим’ – 15,1 % та ‘Етюд’ – 14,9 % А от уміст цукру на рівні 14,8 % спостерігався в таких гібридів як: ‘Уманський ЧС 97’, ‘Рамзес’, ‘Константа’, ‘Сонячний’ та ‘Верхня’, за середньогрупових показників 14,5 %.

Висновки. Вивчення динаміки формування маси коренеплоду та гички разом з процесом накопичення цукру в коренеплодах важливо продовжити в плані встановлення індивідуальної ефективності гібридів та розроблення рекомендацій щодо максимально повної реалізації їх потенціалу в умовах виробництва.

Посилання

Bessou, C., Lehuger, S., Gabrielle, B., & Mary, B. (2013). Using a crop model to account for the effects of local factors on the LCA of sugarbeet ethanol in Picardy region, France. Int. J. Life Cycle Assess., 18, 24–36.

De Vries, S. C., Van de Ven, G. W. J., Van Ittersum, M. K., & Giller, K. E. (2010). Resource use efficiency and environmental performance of nine major biofuel crops, processed by first-generation conversion techniques. Biomass Bioenergy, 34, 588–601.

Erdal, G., Esengün, K., Erdal, H., & Gündüz, O. (2007). Energy use and economical analysis of sugar beet production in Tokat province of Turkey. Energy, 32(1), 35–41.

Petersen, J., & Stockfisch, N. (2003). Environmental situation and yield performance of the sugar beet crop in Germany: heading for sustainable development. J. Agron. Crop Sci., 189, 201–226.

Merkes, R., Krohl, M., Mugele, H., & Sauer, M. (2002). Sugar beet production technology in the year 2000: cost reduction, environmental protection, sustainability. Sugar Ind., 127(7), 530–537.

Karpuk, L. M., & Prysiazhniuk, O. I. (2014). Mathematical models of sugar beet growth and development depending on climatic factors. Tsukrovi buriaky [Sugar Beet], 6, 13–15. [in Ukrainian]

Roik, M. V., & Hizbullin, N. H. (Eds.). Metodyky provedennia doslidzhen u buriakivnytstvi [Methods of research in sugar beet]. Kyiv: FOP Korzun D. Yu. [in Ukrainian]

Ermantraut, E. R., Prysiazhniuk, O. I., & Shevchenko, I. L. (2007). Statystychnyi analiz ahronomichnykh doslidnykh danykh v paketi Statistica 6 [Statistical analysis of agronomic research data in package Statistica 6.0]. Kyiv: PolyhraphConsaltyng. [in Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-28

Як цитувати

Роїк, М. В., & Кононюк, Н. О. (2021). Формування біометричних показників гібридів буряків цукрових вітчизняної селекції. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, (29), 176–185. https://doi.org/10.47414/np.29.2021.248979

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО