Особливості росту й розвитку та продуктивність сортів капусти савойської (Brassica sabauda Lizg.) в умовах Правобережного Лісостепу України
DOI:
https://doi.org/10.47414/np.29.2021.249243Ключові слова:
сорти, фази росту й розвитку, динаміка наростання, листкова поверхня, розетка, біометричні показники головки, урожайністьАнотація
Мета. Установити особливості росту й розвитку та формування продуктивності сортів капусти савойської (Brassica sabauda Lizg.) в умовах Правобережного Лісостепу України.
Методи. Дослідження проводили в науково-виробничому відділку Уманського національного університету садівництва впродовж 2018–2020 рр. Сорти капусти савойської (‘Вертю 1340’ – контроль, ‘Сфера’, ‘Розалі’ та ‘Вертус’) висаджували за схемою 70 × 40 см (35,7 тис. шт./га).
Результати. За висіву насіння (25 квітня) на холодні гряди рядковим способом з міжряддям 10 см масові сходи капусти савойської в середньому за сортами спостерігали в першій декаді травня – через 7–8 діб, початок формування головок – у І–ІІ декаді серпня, а їхню технічну стиглість – у кінці вересня. Інтенсивний ріст головок відбувався в другій-третій декадах серпня і завершувалося наприкінці другої – у третій декадах вересня. У середньому за роки досліджень найбільший діаметр головки відзначено в сорту ‘Вертю 1340’ – 18,7 см, найменший – у ‘Розалі’ – 16,1 см. У сортів ‘Вертус’ і ‘Сфера’ цей показник займав проміжне положення і був приблизно на одному рівні – 17,5 і 17,6 см відповідно. Найменшими за висотою на рівні розетки й головки були рослини сортів ‘Сфера’ і ‘Вертус’ – 25,4 і 23,4 см та 26,9 і 24,6 см відповідно. Контрольний сорт ‘Вертю 1340’ характеризувався найбільшими показниками висоти як розетки (40,7 см), так і власне головки (36,5 см). Дещо нижчі показники відзначено в сорту ‘Розалі’ – 32,9 і 31,8 см відповідно. Найвищу врожайність формували сорти капусти савойської ‘Вертус’ (53,1 т/га) та ‘Сфера’ (51,8 т/га), що відповідно на 7,4 і 6,1 т/га переважало показник контрольного варіанту (‘Вертю 1340’ – 45,7 т/га). Найменш урожайним серед досліджуваного сортименту був ‘Розалі’ – 39,9 т/га.
Висновки. За вирощування в умовах Лісостепу України найвищу врожайність товарної продукції формують сорти капусти савойської ‘Сфера’ та ‘Вертус’.
Посилання
Zhuk, O. Ya., & Fedosii, I. O. (2012). Kapusta savoiska [Savoy cabbage]. Kyiv: Nilan-LTD. [in Ukrainian]
Fedosii, I. O. (2007). Obhruntuvannia elementiv tekhnolohii vyroshchuvannia kapusty savoiskoi v Lisostepu Ukrainy [Substantiation of elements of Savoy cabbage growing technology in the Forest-Steppe of Ukraine] (Extended Abstract of Cand. Agric. Sci. Diss.). National Agrarian University, Kyiv, Ukraine.
Bolotskikh, A. S. (2001). Resource-saving ecological, adaptive technologies of vegetable production. Ovočivnictvo i baštannictvo [Vegetables and Melon Growing], 46, 121–126. [in Russian]
Fedosiy, I. A. (2013). Cultivation of Savoy cabbage. Nastoyashchiy khozyain [A real master], 11, 12–24. [in Russian]
Kovtuniuk, Z. I., Voitovska, V. I., Tretiakova, S. O., & Hulevska, A. V. (2020). General characteristics, morphological features and elements of technology of cultivation of species of the family Brassicaceae. In Eurasian scientific congress: Abstracts of the 7th International scientific and practical conference (pp. 10–31). Barcelona: Barca Academy Publ. [in Ukrainian]
Stetsyshyn, O. Ya., Ovcharuk, V. I., & Ovcharuk, O. V. (November 2020). Biological features of Savoy cabbage and elements of cultivation technology. In Suchasnyi stan nauky v silskomu hospodarstvi ta pryrodokorystuvanni: teoriia i praktyka: zb. tez dop. II Mizhnar. nauk. Internet-konf. [The current state of science in agriculture and nature management: theory and practice: a collection of abstracts of the II International Scientific Internet Conference] (pp. 166–168). Ternopil: N. p. [in Ukrainian]
Zhuk, O. Ya., Fedosii, I. O., & Voloshyna, O. I. (2010). Promising varieties and hybrids of red and Savoy cabbage in the Forest-Steppe of Ukraine. Zbìrnik naukovih pracʹ Umansʹkogo nacìonalʹnogo unìversitetu sadìvnictva [Collection of Scientific Papers of Uman National University of Horticulture], 74(1), 257–261. [in Ukrainian]
Bondarenko, H. L., & Yakovenko, K. I. (Eds.). (2001). Metodyka doslidnoi spravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi [Methods of conducting experiments in vegetable and melon growing]. (3rd ed., rev. and enl.). Kharkiv: Osnova. [in Ukrainian]
Hrytsaienko, Z. M., Hrytsaienko, A. O., & Karpenko, V. P. (2003). Metody biolohichnykh ta ahrokhimichnykh doslidzhen roslyn i gruntiv [Methods of biological and agrochemical studies of plants and soils]. Hrytsaienko, Z. M. (Ed.). Kyiv: Nichlava. [in Ukrainian]
Koval'chuk, V. P., Vasil'ev, V. G., Boyko, L. V., & Zosimov, V. D. (2010). Sbornik metodov issledovaniya pochv i rasteniy [Collected methods for soils and plants investigation]. Kyiv: Trud-GriPol XXI vіk. [in Russian]
Ermantraut, E. R., Prysiazhniuk, O. I., & Shevchenko, I. L. (2007). Statystychnyi analiz ahronomichnykh doslidnykh danykh v paketi Statistica 6.0 [Statistical analysis of agronomic research data in package Statistica 6.0]. Kyiv: PolihrafKonsaltynh. [in Ukrainian]