Біохімічний склад свіжих, сушених і заморожених ягід різних сортів обліпихи звичайної (Hippophae rhanoides L.)

Автор(и)

  • Я. В. Євчук Уманський національний університет садівництва, Ukraine
  • М. І. Парубок Уманський національний університет садівництва, Ukraine
  • І. І. Миколайко Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Ukraine
  • Т. М. Марченко Український інститут експертизи сортів рослин, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.47414/np.29.2021.249713

Ключові слова:

обліпиха, свіжі ягоди, біохімічний склад

Анотація

Мета. Визначити формування фізико-хімічних показників якості (маса ягоди, вміст білка, вуглеводів, жиру, харчових волокон, органічних кислот) свіжих, сухих і заморожених плодів обліпихи різних сортів.

Методи. Лабораторні, математично-статистичні, фізико-хімічні.

Результати. Вміст води у ягодах обліпихи був найвищим, проте також істотно змінювався залежно від сорту. У сортів обліпихи ‘Галерит’ і ‘Єлизавета’ її вміст був найвищим – 90 %, на 2 і 3 абс. % менше в сортів ‘Бурштинове намисто’ та ‘Алтайська’, у сортів ‘Сонечко’ та ‘Улюблена’ – 85 %. Найнижчий вміст води був у ягодах сортів ‘Рижик’, ‘Подруга’, ‘Дюймовочка’, ‘Чечек’ – 75–78 %. Сушені плоди містили води від 22 до 16 %. У сортів ‘Улюблена’, ‘Єлизавета’, ‘Алтайська’ – 22 %, ‘Галерит’, ‘Дюймовочка’, ‘Сонечко’, ‘Бурштинове намисто’ – 20 %, ‘Августина’, ‘Рижик’, ‘Подруга’ – 18 %, ‘Велетень’ і ‘Чечек’ – відповідно 17 і 16 %. Вміст харчових волокон був 4,5–6,2 % залежно від сорту. Найнижчий вміст харчових волокон встановлено у сортів ‘Улюблена’ та Алтайська – 4,5–4,7 % у свіжих і 2,4–2,5 % у сушених ягодах. Найвищий показник був у сортів ‘Августина’, ‘Сонечко’, ‘Бурштинове намисто’ у свіжих – 6,0, 6,2 і 5,9 %, а в сушених – 5,5 %. Сорти ‘Чечек’ і ‘Велетень’ містили 5,7 % у свіжих та 5,0 і 4,5 % у сушених ягодах. У свіжих ягодах вміст жиру був у межах 5,0–5,7 % залежно від сорту. У сушених ягодах він зростав до 6,0–6,7 % або на 18–20 % залежно від сорту обліпихи. У ягодах швидкого заморожування цей показник знижувався до 4,5–5,2 % або на 9–10 %. У свіжих плодах вміст органічних кислот був найвищим – 1,5–2,0 % залежно від сорту обліпихи. Їхній вміст у сушених ягодах знижувався до 1,3–1,7 % крім сортів ‘Августина’, ‘Сонечко’ та ‘Бурштинове намисто’, а в заморожених – до 0,3–0,9 %. Слід відзначити, що в заморожених ягодах сортів ‘Августина’, ‘Сонечко’ та ‘Бурштинове намисто’ спостерігається подібна тенденція.

Висновки. Встановлено, що фізико-хімічні показники якості свіжих, сушених і заморожених ягід обліпихи змінюються залежно від сорту. Найбільшу масу однієї ягоди мають сорти ‘Августина’, ‘Сонечко’, ‘Бурштинове намисто’ – 1,4–1,5 г. Доведено, що ці сорти найкраще підходять для сушіння і заморожування свіжих ягід, оскільки мають найвищий вміст вуглеводів (5,8–6,0 %), жиру (5,5–5,7 %), білка (1,5 %), органічних кислот (2,0 %) і харчових волокон (5,9–6,2 %) у свіжих ягодах.

Посилання

Diaz-Gomez, J., Twyman, R. M., & Zhu, C. (2017). Biofortification of crops with nutrients: factors affecting utilization and storage. Current Opinion in Biotechnology, 44, 115–123.

Moskalets, V. V. (Ed.). (2020). Selektsiino-tekhnolohichni osnovy vyroshchuvannia oblipykhy krushynopodibnoi v umovakh Lisostepu i Polissia Ukrainy [Selection and technological bases of buckthorn cultivation in the conditions of the Forest-Steppe and Polissia of Ukraine]. Novosilky: Tsentr uchbovoi literatury. [in Ukrainian]

Kitrytė, V., Povilaitis, D., Kraujalienė, V., Šulniūtė, V., Pukalskas, A., & Venskutonis, P. R. (2017). Fractionation of sea buckthorn pomace and seeds into valuable components by using high pressure and enzyme-assisted extraction methods. Food Science and Technology, 85, 534–538. doi: 10.1016/j.lwt.2017.02.041

Shevchuk, L. M., Hrynyk, I. V., & Chmyr, S. M. (2020). Peculiarities of biochemical composition of fruits of buckthorn varieties of buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) selection of the Institute of Horticulture of NAAS of Ukraine. Sadìvnictvo [Horticulture], 75, 150–157. [in Ukrainian]

Ashigai, H., Komano, Yu., Wang, G. (2017). Polysaccharide from black currant (Ribes nigrum L.) stimulates dendritic cells through TLR4 signaling. Biosci. Microbiota Food Health, 36(4), 141–145. doi: 10.12938/bmfh.16-029

Iida, H., Nakamura, Y., Matsumoto, H. (2013). Differential effects of black currant anthocyanins on diffuser- or negative lens-induced ocular elongation in chicks. J. Ocul. Pharmacol Ther., 29, 604–609. doi: 10.1089/jop.2012.0224

Geetha, S., Sai Ram, M., Ilavazhagan, G., & Sawhney, R. C. (2003). Evaluation of antioxidant activity of leaf extract of Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) on chromium (VI) induced oxidative stress in male albino rats. Journal of Ethnopharmacology, 87, 247–251. doi: 10.1016/s0378-8741(03)00154-5

Moskalets, T. Z., Frantsishko, V. S., Knyazyuk, O. V., Pеlеkhаtyi, V. M., Pеlеkhаtа, N. P., Moskalets, V. V., … Voitsekhivska, O. V. (2019). Morphological variability, biochemical parametersof Hippophae rhamnoides L. berries and implications for their targeted use in the food-processing industry. Ukrainian Journal of Ecology, 9(4), 749–764.

Bekatorou, A., Plioni, I., Sparou, K., Maroutsiou, R., Tsafrakidou, P., Petsi, T., & Kordouli E. (2019). Bacterial Cellulose Production Using the Corinthian Currant Finishing Side-Stream and Cheese Whey: Process Optimization and Textural Characterization. Foods, 8(6), 345–359. doi: 10.3390/foods8060193

Horobets, O. M., Levchenko, Yu. V., & Heredchuk, A. M. (2020). Innovative technologies of confectionery using sea buckthorn puree. In O. V. Kalashnyk, Kh. Z. Makhmudova, & I. O. Yasnolob (Eds.), Ekonomichnyi, orhanizatsiinyi ta pravovyi mekhanizm pidtrymky i rozvytku pidpryiemnytstva [Economic, organizational and legal mechanism of support and development of entrepreneurship] (pp. 202–230). Poltava: Astraia. [in Ukrainian]

Tsai, Y. T., Cheng, P. C., & Pan T. M. (2012). The immunomodulatory effects of lactic acid bacteria for improving immune functions and benefits. Appl. Microbiol. Biotechnol., 96, 853–862. doi: 10.1007/s00253-012-4407-3

Kalia, R. K., Singh, R., Rai, M. K., Mishra, G. P., Singh, S. R., & Dhawan, A. K. (2011). Biotechnological interventions in sea buckthorn (Hippophae L.): current status and future prospects. Trees Struct Funct, 25, 559–575.

Kanayama, Y., Kato, K., Stobdan, T., Galitsyn, G. G., Kochetov, A. V., & Kanahama, K. (2012). Research progress on the medicinal and nutritional properties of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) – a review. J. Hortic. Sci. Biotech., 87, 203–210. doi: 10.1080/14620316.2012.11512853

Yeshchenko, V. O., Kopitko, P. G., Kostogryz, P. V., & Oproshko, V. P. (2014). Osnovy naukovykh doslidzhen v ahronomii [Fundamentals of scientific research in agronomy]. Vinnytsia: Edelweiss and K. [in Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-28

Як цитувати

Євчук, Я. В., Парубок, М. І., Миколайко, І. І., & Марченко, Т. М. (2021). Біохімічний склад свіжих, сушених і заморожених ягід різних сортів обліпихи звичайної (Hippophae rhanoides L.). Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків, (29), 71–78. https://doi.org/10.47414/np.29.2021.249713

Номер

Розділ

ПЕРЕРОБКА ТА ЗБЕРІГАННЯ ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА