Вміст сухої маси і золи у листках та стеблах біоенергетичних культур
DOI:
https://doi.org/10.47414/np.29.2021.249947Ключові слова:
світчграс, міскантус, верба, вміст сухої маси, вміст золи, листки, стеблаАнотація
Мета. Визначити вміст сухої маси і золи у листках та стеблах біоенергетичних культур (міскантус, світчграс, верба).
Методи. Зразки відбирали наприкінці вегетаційного періоду (жовтень). Вміст сухої маси визначали термогравіметричним методом, вміст золи – спалюванням в муфельній печі.
Результати. Вміст сухої маси у листках змінювався залежно від року проведення досліджень і культури. Так, у середньому за роки проведення досліджень цей показник найвищим був у світчграсу та верби – 65,8–66,0 % з вмістом золи 4,3–4,5 %. У листках міскантусу вміст сухої маси був на 9–10 % нижчим порівняно з іншими енергетичними культурами. Вміст золи був на рівні 2,8 %, або в 1,5–1,6 раза. Фізико-хімічні показники листків енергетичних культур змінювались залежно від року дослідження. У листках міскантусу він змінювався від 59,9 до 60,2 %, світчграсу – від 54,5 до 76,9 %, а верби – від 60,7 до 72,2 %. Вміст золи змінювався у меншому діапазоні всіх енергетичних культур. У стеблах міскантусу вміст сухої маси знаходився в межах від 57,5 % до 58,9 %, у світчграсу він був найбільшим – від 54,9 до 65,3 %, а в стеблах верби – від 51,3 до 57,1 % за роки проведення досліджень. Стебла всіх енергетичних культур мали нижчий вміст золи порівняно з листками. Зокрема, цей показник у листках міскантусу був на рівні 1,5–1,6 %, світчграсу – 1,3–2,2, верби – 2,0–2,5 %, або в 1,5–3,0 раза.
Висновки. Вміст сухої маси і золи у листках та стеблах змінюється залежно від виду енергетичної культури. Найвищий вміст сухої маси формується в листках світчграсу (54,5–76,9 %) та верби (60,7–72,2 %). Вміст золи становить відповідно 4,1–4,9 % і 4,0–4,5 %. У стеблах міскантусу вміст сухої маси становить 57,5–58,9 %, світчграсу – 54,9–65,3 %, верби – 51,3–57,1 %. Вміст золи у стеблах міскантусу становить 1,5–1,6 %, світчграсу – 1,3–2,2, верби – 2,0–2,5 %, або в 1,5–3,0 раза.
Посилання
Нospodarenko, Н. M., Liubych, V. V., & Lystopad, F. K. (2017). Yield of bioethanol from grain yield of soft wheat varieties depending on types, norms and terms of nitrogen fertilizers application. Vìsnik agrarnoï nauki Pričornomor’â [Ukrainian Black Sea Region Agrarian Science], 94, 74–85. [in Ukrainian]
Sukhomud, O. H., Liubych, V. V., Voitovska, V. I., Bekh, N. S., & Nediak, T. M. (2011). Prospects for the use of starch-containing crops for bioethanol. Naukovì pracì Ìnstitutu bìoenergetičnih kulʹtur ta cukrovih burâkìv [Scientific Papers of the Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet], 12, 279–284. [in Ukrainian]
Sukhomud, O. H., & Liubich, V. V. (2011). Prospects for the use of spring triticale for bioethanol production and starch content in grain at different rates and terms of nitrogen fertilizers. Naukovì pracì Ìnstitutu bìoenergetičnih kulʹtur ta cukrovih burâkìv [Scientific Papers of the Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet], 12, 274–279. [in Ukrainian]
Roik, M. V., Sinchenko, V. M., & Ivashchenko, O. O. (2019). Miskantus v Ukraini [Miscanthus in Ukraine]. Kyiv: FOP Yamchynskyi O. V. [in Ukrainian]
Humentyk, M. Ya. (2018). Vyroshchuvannia bioenerhetychnykh kultur [Growing bioenergy crops]. Kyiv: Komprynt. [in Ukrainian]
Tarariko, Y. O. (2011). Bioenergy agricultural production in the forest-steppe of Ukraine. Vìsnik agrarnoï nauki [Вulletin of Agricultural Science], 7, 9–13. [in Ukrainian]
Roik, M. V., Sinchenko, V. M., Bondar, S. V. (2019). The concept of bioenergy development in Ukraine until 2035. Bìoenergetika [Bioenergy], 2, 4–9. [in Ukrainian]
Heletukha, H. H., Zhelezna, T. A., Drahnev, S. V., & Bashtovyi, A. I. (2020). Potential and prospects of energy use of agrobiomass in Ukraine. Teplofìzika ta teploenergetika [Thermophysics and Thermal Power Engineering], 1, 42–51. [in Ukrainian]
Khivrych, O. B., Kvak, V. M., Kaskiv, V. V., & Mamaisur, V. V. (2011). Energy plants as an alternative to traditional fuels. Agrobìologìâ [Agrobiology], 6, 153–156. [in Ukrainian]
Mandrovskaya, S. N. (2015). Introduction of barmillet (Panicum virgatum L.) in Ukraine. Innovationsin agro-industrial complex: problems and prospects, 2, 63–68. [in Russian]
Kurylo, V., Hanzhenko, O., Humentyk, M., & Kvak, V. (2015). Metodychni rekomendatsii z tekhnolohii vyroshchuvannia i pererobliannia miskantusu hihantskoho [Methodical recommendations on the technology of growing and processing giant miscanthus]. Kyiv: Nitlan-LTD LLC. [in Ukrainian]
Prysiazhniuk, O. I., Klymovych, N. M., & Polunina, O. V. (2021). Metodolohiia i orhanizatsiia naukovykh doslidzhen v silskomu hospodarstvi ta kharchovykh tekhnolohiiakh [Methodology and organization of research in agriculture and food technology]. Vinnytsia: Nitlan-LTD. [in Ukrainian]
Yeshchenko, V. O., Kopytko, P. H., Kostohryz, P. V., & Opryshko, V. P. (2014). Osnovy naukovykh doslidzhen v ahronomii [Fundamentals of research in agronomy]. Vinnytsia: Edelveis i K. [in Ukrainian]